Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct švédský kardamomový koláč | recept

Švédský kardamomový koláč | recept. Ani pálivý, ani sladký, kardamom patří mezi nejzajímavější koření světa a nese s sebou chuť a vůni orientu. Do Skandinávie kardamom přivezli již Vikingové a těší se zde veliké oblibě, přidává se do sladkých i slaných pokrmů a také do nápojů. Kardamom má příznivé účinky na trávení a vstřebávání živin z jídla. Upečte si švédský tvarohový koláč právě s tímto kořením a provoňte svou kuchyni nezaměnitelnou hřejivou kardamomovou vůní.

Co je potřeba

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 200 g tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
  • 2 lžičky mletého kardamomu (nejlépe čerstvě mletého nebo drceného)
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
1

Vejce dáme do mísy a ušleháme je spolu s cukrem do pěny, poté zašleháme tvaroh. Máme-li celé kardamomové lusky, tak z nich vyloupeme semínka a ta rozdrtíme v tloučku nebo umeleme. Můžeme použít již kupovaný mletý kardamom, jeho chuť a vůně však nebude tak výrazná.

2

Mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem. Postupně přisypáváme do tekuté směsi a průběžně šleháme tak, aby nám vzniklo hladké těsto. Přidáme také vanilkový cukr, špetku soli a mletý kardamom.

3

Koláčovou formu vymažeme máslem a troubu si předehřejeme na 180 °C. Hotové těsto nalijeme a uhladíme do formy a dáme péct asi na 20 minut. Zda je těsto dokonale propečené vyzkoušíme pomocí špejle – píchneme ji do středu koláče až na samotné dno, po vytažení by se na špejli těsto nemělo lepit.

4

Švédský kardamomový koláč s tvarohem poprášíme moučkovým cukrem a můžeme zdobit celými semínky kardamomu. Po vychladnutí je připraven k servírování, dobrou chuť.

Do těsta můžete přidat také lžíci čerstvého strouhaného zázvoru (lze nahradit lžičkou sušeného mletého zázvoru), koláč získá lehce pikantní exotickou chuť.

Autor: Mef
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct tvarohovo-jablečné řezy
Jak upéct tvarohovo-jablečné řezy | recept jak využít jablka. Vrcholí sklizeň jablek a tak se častěji než jindy v kuchyni zpracovávají plody, které ne…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.