Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct svěží lehký dort s čerstvým ovocem

Je krásně teplo, léto vrcholí a vy zvete svou rodinu či přátele na kávičku na terase. A nebo pozvali oni vás? Připravte jim tento lehký ovocný dortík, který neobsahuje žádný olej, ztužovače ani těžké máslové krémy. U kávy si pak zpříjemníte společné chvíle chutí nadýchaného dezertu s jemným tvarohovým krémem a čerstvým ovocem. Můj recept vám poradí, jak upéct svěží lehký dort s čerstvým ovocem.

Co je potřeba

  • dortová forma
  • 200 g hladké mouky
  • 1 malá lžička prášku do pečiva
  • 4 lžíce kakaa
  • 5 vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 10 lžic horké vody
  • ½ litru mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 měkký tvaroh
  • 1 smetana ke šlehání
  • 5 lžic rybízové (nebo jiné) marmelády
  • ovoce dle chuti – borůvky, jahody, broskve, rybíz aj.
1

Připrava korpusu

Smícháme mouku s práškem do pečiva a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem, kakaem a horkou vodou utřeme do pěny, do které pak postupně vmícháváme mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme asi 30 minut.

2

Příprava krému

Uvaříme vanilkový pudink dle návodu na obalu a po vychladnutí do něj vmixujeme tvaroh a nakonec vmícháme ušlehanou smetanu. Dle chuti můžeme přidat ještě obyčejný nebo vanilínový cukr.

3

Po upečení necháme korpus vychladnout, potřeme ho rybízovou marmeládou a naneseme na něj krém. Na vrchní vrstvu dáme ovoce, které jsme si připravili. Můžeme ho na krém jen tak náhodně naskládat. Můžeme popustit uzdu své fantazii a vytvořit z něj libovolně barevný kruh, mandalu, obrázky. Hotový dort vložíme do lednice a připravíme si pevnou vůli, abychom na něj vydrželi čekat do druhého dne, až ztuhne. Přeji vám dobrou chuť.

Místo vymazávání a vysypávání formy doporučuji vyzkoušet olej ve spreji, ušetří mnoho času.

Autor: Jasanka
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct tvarohovo-jablečné řezy
Jak upéct tvarohovo-jablečné řezy | recept jak využít jablka. Vrcholí sklizeň jablek a tak se častěji než jindy v kuchyni zpracovávají plody, které ne…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.