Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct sypaný jablečný koláč z kukuřičné mouky | recept bez lepku

Jak upéct sypaný jablečný koláč z kukuřičné mouky | recept bez lepku. Vymazat, nasypat, obložit, zasypat, zalít a péct. A to že má držet pohromadě? Tak tomuto zázraku jsem uvěřila, až jsem takto zázračně vytvořila úžasně voňavý, šťavnatý, oku lahodící jablečný koláč z kukuřičné mouky. Jednoduchost sama, která opravdu funguje. Postará se o to „vychytané“ spojení másla a mouky v kombinaci se šťávou z jablek a smetanou.

Co je potřeba

Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm

  • 250 g kukuřičné hladké mouky
  • 1 kg nahrubo nastrouhaných jablek
  • 70 g třtinového cukru
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • šťáva z ½ citronu
  • 50 – 60 g másla na vymazání formy

 

 

1

 

Nejprve oloupaná jablka nahrubo nastrouhejte a v míse smíchejte s oběma cukry, skořicí a citronovou šťávou. Během dalších příprav pustí potřebnou šťávu.

2

Formu vymažte silnější vrstvou másla. Opravdu s ním nešetřete, postará se o nepřipečení a o spojení ingrediencí.

3

Do vymazané formy rovnoměrně nasypte přibližně ¾ množství kukuřičné mouky.

4

Na mouku navrstvěte jablka, a to i se šťávou, kterou rozhodně neslévejte.

5

Vrstvu jablek zasypte zbylou částí kukuřičné mouky.

6

Na závěr vše pečlivě prolijte smetanou. Vidličkou pak na pár místech takto připravený koláč propíchejte, aby smetana natekla i do nižších vrstev a nezapekla se nahoře.

7

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C 50 – 60 minut, podle výšky formy. Koláč nechejte ve formě vychladnout a teprve pak nakrájejte na klínky. Servírujte lehce poprášené moučkovým cukrem.

Množství cukru přizpůsobte sladkosti či kyselosti jablek. Rovněž můžete zvolit cukr buď pouze krupicový či pouze třtinový. A myslím, že přidat sáček vanilkového cukru rozhodně ničemu neuškodí.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články