Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct sýrové kuličky | recept

Sýrové kuličky | recept. Následující recept je na slané pečivo z odpalovaného těsta. Do těsta se přidává jemně strouhaný sýr a výsledkem jsou nadýchané bochánky. Sýrové kuličky se mohou jíst jen tak, nebo plnit různými slanými pomazánkami. Upečené sýrové kuličky lze skladovat v mrazničce na pozdější použití. Vyzkoušejte si upéct chutné sýrové kuličky.

Co je potřeba

  • 400 ml vody
  • 160 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 160 g másla nebo Hery
  • 80 g jemně strouhaného tvrdého sýra
  • 6 vajec
1

Do širší nádoby dáme vařit vodu. Do horké vody přidáme tuk a necháme ho rozpustit. Následně do vroucí vody s tukem vsypeme hladkou mouku se solí a rychle mícháme vařečkou nebo metlou. Nesmějí se utvořit hrudky. Jestliže se vám to stane, nezoufejte, pomocí elektrického šlehače se jich snadno zbavíte. Těsto promícháváme do té doby, než utvoří kouli, která se nebude lepit na stěny nádoby. Pak odstavíme.

2

Po vychladnutí do těsta zašleháváme po jednom celé vejce. Další vajíčko přidáváme vždy až do hladké hmoty, kdy je předešlé vejce dokonale zapracované. Při používání elektrické metly se mohou vejce přidávat po 2, metla si s tím poradí. Výsledné těsto musí být hladké a lesklé.

3

Nakonec do připraveného těsta vmícháme jemně strouhaný tvrdý sýr. Do těsta můžeme přidat obyčejný 30% Eidam. .

4

Pomocí lžičky nebo sáčku tvoříme z těsta hrudky. Hrudky se malinko před vložením do trouby roztečou, proto je dělejte malé. Plech na pečení opláchneme vodou a vyložíme papírem na pečení. Nebudeme-li pečivo plnit, můžeme povrch posypat třeba mákem nebo sezamem.

5

Sýrové pečivo vkládáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 220 °C. Je důležitá vyhřátá trouba a vyšší teplota. Pečivo se nafoukne a uvnitř bude duté. Pečeme do mírného zhnědnutí. Během pečení neotvíráme troubu, pečivo by „sedlo“.

6

Po upečení a vychladnutí můžeme ihned podávat. Bochánky se mohou pilkovým nožem rozříznout a naplnit nějakou pikantní pomazánkou. Výborná je sýrová s česnekem. Bochánky se nemusejí rozřezávat, mohou se plnit jako koblihy dlouhou cukrářskou špičkou. I plněné jsou vhodné ke zmražení.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články