Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct sýrové sušenky s paprikou a ořechy | recept

Sýrové sušenky s paprikou a ořechy | recept. Po sladkém předvánočním pečení přišel čas na slané pečivo. Domácí slané sušenky a krekry samozřejmě nemusíte péci jen na oslavy konce starého a příchodu nového roku, ale i k jiným příležitostem. Dobrý a rychlý recept se hodí vždy. Jednu takovou rychlovku předkládáme v následujícím článku. S těstem se dobře pracuje, drží tvar, neroztéká se a jednotlivé kousky můžete kořenit pokaždé jinak. Doporučuji péci minimálně dvojitou dávku.

Co je potřeba

  • 250 g prosáté hladké mouky
  • 250 g jemně nastrouhaného sýru Eidam 30%
  • 150 g másla nebo Hery
  • 1 rovná kávová lžička soli
  • 1 rovná kávová lžička mleté pálivé papriky nebo chilli
  • 2 žloutky
  • hrst jemně sekaných vlašských ořechů
  • bílky na potření
  • na posyp ořechy nebo semínka
1

Nejprve si připravíme těsto. Do misky prosijeme hladkou mouku, přidáme kávovou lžičku papriky, soli, jemně rozstrouhaný sýr a posekané vlašské ořechy. Důkladně promísíme, aby se sýr rozptýlil s moukou a netvořil hrudky. Pak přidáme žloutky a na kousky nakrájený změklý tuk. Vypracujeme nelepivé těsto. Jestliže těsto nechce držet pohromadě, přidejte trochu odloženého bílku. Hotové těsto je tvárné a nelepí se na ruce ani nádobu.

2

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, aby se nám pohodlněji zpracovávalo. Vyvalujeme ho na nepřilnavé podložce přes papír na pečení. Těsto se nelepí, není nutno ho podsypávat moukou. Plát těsta vyválíme na tloušťku asi 2 mm a tvořítkem vykrájíme zvolené tvary. Ty přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je bílkem a ozdobíme kouskem ořechu, sezamem, lněným semínkem, kmínem nebo jiným oblíbeným kořením. Nemusí se sypat ničím, i tak jsou chutné.

3

Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Musí lehce zrůžovět. Po upečení je necháme vychladnout na mřížce a uskladníme. Podáváme jako slané pohoštění k pivu a vínu.

Jestliže chcete mít sušenky obzvlášť křupavé, vyválejte těsto tenčeji. Čím tenčí těsto, tím křupavější sušenka. Doporučuji vyzkoušet na vzorku.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články