Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct třešňové řezy s kukuřičnou moukou | recept

Třešňové řezy s kukuřičnou moukou | recept. Sezona třešní ještě neskončila a tak nabízíme k vyzkoušení netradiční třešňové řezy. Zvláštností je piškot z kukuřičné mouky, který se peče na podkladu z křehkého těsta. Kukuřičnou mouku seženete ve zdravé výživě nebo větších obchodech.

Co je potřeba

Křehké těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 menší vejce

Na potření:

  • pikantní marmeláda (citronová, rybízová)
  • 30 g mletých ořechů (jakékoli)

Vrchní těsto:

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g kukuřičné mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • třešně na posyp
1

Do misky prosijeme odvážené množství hladké mouky a promísíme ji s moučkovým cukrem. Přidáme na lístky pokrájené změklé máslo, 1 celé vejce a rukama vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme pomocí malého válečku na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.

2

Na druhé těsto oddělíme žloutky a bílky ze 4 vajec, každé zvlášť do jiné misky. Ke žloutkům přidáme cukr a třeme do zpěnění. Pak přidáme dobře promíchanou kukuřičnou mouku s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zapracujeme ho do těsta. Těsto se sněhem nesmí dlouho stát, aby sníh neklesl a piškot byl nadýchaný. (Až bude trouba nahřátá, vložíme do ní plech s křehkým těstem a necháme několik minut těsto zapéct. Zatímco se těsto předpéká, ušleháme sníh a doděláme piškotové těsto.) 

3

Plech s křehkým těstem vložte do vyhřáté trouby a několik minut zapékejte při teplotě 190 °C. Poloupečený bledý korpus vyjměte z trouby a potřete pikantní zavařeninou. Třešně bývají hodně sladké, proto je nejvhodnější citronová marmeláda nebo rybízový džem. Sladší zavařeninu využijete tehdy, zaměníte-li třešně za višně.

4

Na těsto s rozetřenou zavařeninou nasypte rovnoměrně po celé ploše strouhané ořechy. Na druhu jader nezáleží, můžete sypat i mandlemi.

5

Kukuřičný piškot rozetřete pomocí kuchyňské stěrky na celý podklad.

6

Nakonec řezy posypte třešněmi. Množství si zvolte sami, já mám raději větší množství ovoce.

7

Koláč vraťte do trouby a dopečte. Hotový koláč bude mít nazlátlou horní vrstvu. Krájejte jej až po vychladnutí. 

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…