Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct třešňový koláč z podmáslí | recept

Třešňový koláč z podmáslí | recept. Ovocné koláče k létu patří. Kdy jindy si je dopřávat, když ne teď. Postupně dozrávají různé ovocné druhy a moučníky z čerstvého ovoce chutnají lépe nežli s kompotovaným. Následující předpis na třešňový koláč berte jako základní. Záměnou třešní za jiné ovoce a nahrazením drobenky třeba za oříšky, mletý mák či perník získáte zcela jinou chuť. Příprava koláče je blesková, jen směle do toho.

Co je potřeba

Koláč:

  • 3 čtvrtlitrové hrnky naplněné1 cm pod okraj polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 5 polévkových lžic strouhaného kokosu
  • 2 celá vejce
  • ¾ hrnku oleje
  • 0,5 l podmáslí (kefíru, kyšky)
  • třešně

Drobenka :

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 kávová lžička skořice
  • 70 g másla
1

Nejprve si v míse na přípravu těsta důkladně promícháme odměřené množství mouky, cukru a prášku do pečiva. Teprve pak přidáme ostatní suroviny a vařečkou vymícháme lité těsto. Vejce přidáme celá, není nutné šlehat sníh. Těsto vylijeme na tuhým tukem vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem.

2

Třešně rozpůlíme, odstraníme pecky a posypeme jimi těsto. Množství ovoce je libovolné, je možná i kombinace různých druhů ovoce. Větší druhy ovoce pokrájíme na menší kousky.

3

Smícháme polohrubou mouku, cukr, mletou skořici a změklé máslo, následně ze směsi rukama zpracujeme drobenku. Drobenkou posypeme celý povrch koláče.

4

Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 35 až 40 minut. Doba pečení je orientační, záleží na troubě, každá peče jinak. Zda-li je koláč upečený, zjistíte zabodnutím dřevěné špejle, po vytažení musí zůstat suchá. Koláč krájíme na díly po vychladnutí. Přeji dobré chutnání.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.