Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct trojbarevnou pudinkovou buchtu | recept

Trojbarevná pudinková buchta | recept. Následující recept je vlastně takovým retrem. Možná pudinkovou buchtu pečete dlouhá léta, anebo jste na ní přes všechny nové módní trendy v pečení trochu pozapomněli. Pojďme si zavzpomínat na dětství, připomeňme si trojbarevný koláč, který je krásně vláčný a hebký díky zakysané smetaně a pudinku, díky němuž je zároveň docíleno barevného efektu. Pokud máte rádi polevu, k tomuto moučníku ladí citronová. Na rozdíl od původního receptu je v následujícím část mouky nahrazena špaldovou, čímž uděláme alespoň něco málo pro své zdraví.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 250 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g másla
  • 5 vajec
  • 1 zakysanou smetanu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 pudinky (vanilka, jahoda, čokoláda)
  • tuk a mouku na vymazání a vysypání pekáče

Poleva:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • 3 lžíce rumu
  • šťávu z jednoho citronu
1

V prvním kroku utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Poté přidáváme po jednom vejce a dál šleháme. Jakmile se cukr rozpustí a směs nabude světle žluté barvy, přilijeme zakysanou smetanu a přisypeme oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva.

2

Následně rozdělíme těsto na tři stejné díly. Ke každému nasypeme jeden druh pudinku a důkladně promícháme, aby se každá část těsta obarvila. 

3

Pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsta lžící postupně nandáme na plech, střídáme je různě, abychom docílili barevného efektu. Jakmile nám těsta dojdou, můžeme je ještě pomocí špejle nebo i lžíce lehce promíchat, aby se docílilo požadovaného mramorového vzhledu. Ale nepromíchejte je úplně, aby se barvy neslily. Pekáč poté vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut.

4

Mezitím si přichystáme polevu. V misce smícháme všechny ingredience a třeme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá ale hladká kaše. Upečenou buchtu necháme zchladnout a poté ji potřeme polevou. Necháme zaschnout a podáváme. 

Nelekejte se poněkud mdlé barvy jahodové části těsta, možná záleží i na značce pudinku, každopádně, pokud byste chtěli dosáhnout opravdu výrazného odstínu, použijte potravinářské barvivo.  

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.