Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct turecký plněný chléb – pide | recept

Jak upéct turecký plněný chléb – pide | receptPodle dnešního receptu si můžete upéct jeden v Turecku rozšířený a oblíbený pokrm – pide. Má tvar loďky a je to pečivo plněné směsí mletého masa s kořením, sýrem, vejcem a zeleninou. Liší se složením náplně. Pide se většinou jí teplé, studené ale také chutná dobře, ne-li lépe. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Co je potřeba

Těsto na 5–6 porcí:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 75 ml vlažného mléka
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • olej na vymazání
  • mouka na pomoučení

Náplň:

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 lilek
  • 3 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z poloviny citronu
  • mletá sladká paprika
  • mletý pepř
  • koření sumah
1

Nejprve si připravte těsto, které bude zhruba hodinu kynout. Ve vlažném mléce se lžící cukru a lžící mouky rozmíchejte droždí. Postavte na teplé místo a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Mouku promíchejte v míse se solí, přilijte olej, vzešlý kvásek a nakonec vodu. Vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Mísu vymažte olejem, vložte do ní vypracované těsto, zakryjte utěrkou a odložte na teplé místo.

2

Na kostičky nakrájenou cibuli vložte do pánve s vyšším okrajem, přidejte mleté maso (nejlépe směs hovězího a vepřového) a opražte. Nemusíte přidávat tuk, z masa se ho uvolní dostatek. Jakmile se maso rozdrobí a opeče, přidejte veškerou zeleninu nakrájenou na kostky, pouze česnek prolisujte.

3

Maso se zeleninou okořeňte předepsaným kořením podle vlastní chuti. Míchejte, dokud nebude zelenina poloměkká. Pak odstavte a zchlaďte.

4

Vykynuté těsto prohněťte na moukou poprášené pracovní ploše, rozdělte ho na 5–6 kousků a nechte znovu kynout 20 minut.

Z každé části vyválejte na pomoučené ploše placku silnou asi 5 mm. Čím tenčí bude těsto, tím bude pide křupavější. 

Do středu placek vložte náplň, ale okraje nechte volné – asi 1,5 cm. Okraje těsta stočte směrem k náplni z obou stran a konce spojte, vznikne tvar lodičky. 

5

Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem, přendejte na něj pide, okraje potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20–30 minut dozlatova.

Pide plňte rovnou na plechu, přenášení je obtížné.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.