Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept

Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept

Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept.Ten nejvoňavější, nejvláčnější a díky špaldové mouce i nejzdravější chlebíček, který jste měli tu čest ochutnat. Plný klasicky přidávaného sušeného ovoce, ořechů a čokolády, ovšem obohacený o nesmírně voňavé hřejivé koření a jemný tvaroh.

Co je potřeba

  • 70 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 50 ml rumu
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 70 g hnědého cukru
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 80 g čokolády na vaření
  • 50 g nahrubo sekaných oříšků
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého badyánu
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky vanilkového aroma
1

V kastrůlku zalijte rozinky rumem a přiveďte k varu.

Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept
2

Přidejte kandované ovoce, promíchejte, přiklopte pokličkou a dál již nevařte, jen nechejte marinovat, a bobtnat.

Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept
3

Vejce spolu s cukrem a změklým máslem vyšlehejte elektrickými metlami do pěny.

Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept
4

Ve velkém míse poté k máslovému základu přisypte mouku s práškem do pečiva a provoňte zázvorem, badyánem, hřebíčkem, skořicí i vanilkovým aroma. Současně přidejte i tvaroh z vaničky a vypracujte těsto.

Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept
5

V průběhu mísení těsto obohaťte o nahrubo nasekanou čokoládu, ořechy a již krásně uleželé, nabobtnalé ovoce, a to i se zbylým rumem, který ovoce nenasálo.

Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept
6

Důkladně promíchané těsto urovnejte do formy na biskupský chlebíček či srnčí hřbet (chcete-li mí chlebíček nižší) a pomalu pečte v předem vyhřáté troubě při 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) přibližně 60 minut, dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhnete suchou, bez vlhkých drobečků.

Upečený chlebíček nechejte ve formě zcela vychladnout a poté si jej můžete vychutnat jen tak, nebo ještě polít čokoládovou polevou.

Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept
Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept

Tipy

  • Kandované ovoce lze nahradit jakýmkoliv barevně pestrým sušeným ovocem. Báječné jsou meruňky, švestky či sladké datle.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct biskupský chlebíček | recept
Jak upéct biskupský chlebíček | recept
Biskupský chlebíček | recept. Tento jednoduchý recept na biskupský chlebíček stojí za vyzkoušení. Příprava je opravdu snadná, výsledek je opravdu dobr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.