Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tvarohový mřížkový koláč | recept

Tvarohový mřížkový koláč | recept. Mřížkový koláč jistě každý zná od své maminky nebo babičky. Býval to běžný nedělní moučník k odpolední kávě. Dnes, vzhledem k vysoké ceně tvarohu, mřížkový koláč již tak obvyklý není. Občas si ho ale dopřejeme, milují ho hlavně děti.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 300 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g másla nebo jiného tuku na pečení
  • 1 celé vejce
  • ½ balíčku pečivového prášku na kypření
  • 3-4 polévkové lžíce mléka
  • citrusová kůra
  • vanilka nebo vanilkový cukr

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • šťáva a kůra z 1 citronu
1

Všechny suché přísady promícháme v misce nebo na válu. Dbáme na to, aby byl kypřící prášek rovnoměrně rozptýlen a netvořil hrudky. Uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme celé vejce a přidáme mléko. Změklý tuk nakrájíme na malé kousky a nastrouháme citrusovou kůru z chemicky neošetřených citronů, limet nebo pomerančů. Nejprve nožem nebo vidličkou a poté rukama vypracujeme těsto. Utvoříme z něj bochánek a dáme na chvilku do chladu ztuhnout.

2

Zatímco těsto odpočívá, připravíme si tvarohovou náplň. V misce utřeme 100 g moučkového cukru s 1 celým vejcem a 50 g másla do pěny. Přidáme 500 g měkkého tvarohu a ochutíme citrusovou kůrou a šťávou, případně rozinkami namočenými v rumu. Příliš hustý tvaroh rozředíme mlékem nebo smetanou, řídký zahustíme lžičkou škrobu nebo pudinkového prášku.

3

Na plech s vyšším okrajem položíme papír na pečení a válečkem na něm vyválíme placku ze 2/3 těsta. Zbytek těsta si necháme na mřížky. Rozválené těsto pokryjeme tvarohovou náplní, uhladíme a příčně položíme válečky ze zbylého těsta tak, aby tvořily mřížku. Místo mřížky se mohou vykrajovat různé tvary a koláč ozdobit.

4

Koláč pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 40 minut. Upečený koláč lehce zrůžoví. Vychladlý krájíme na malé kousky a sypeme moučkovým cukrem. Vydrží vláčný několik dní.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články