Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vdolečky s rychlou rebarborovou marmeládou | recept

Rebarbora se většinou v receptech uplatňuje jako náplň koláčů. Podle následujícího předpisu si však můžete připravit rebarborovou marmeládu. Její chuť je překvapivě jemná a to nejen díky přidání dalšího, nejlépe sladšího ovoce. Je však třeba ji rychle zkonzumovat, má tendenci hnědnout a to i přes přidání citronové šťávy. V kombinaci s čerstvě upečenými vdolky ji určitě nikdo neodolá a sní se dříve, než si začnete dělat starosti s její trvanlivostí.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krystal + 1 lžička na kvásek
  • 22 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce + 1 vejce na pomazání vdolků
  • hrst nemletého máku

Na marmeládu budete potřebovat:

  • 300 g rebarbory (váženy oloupané stonky)
  • 150 g jiného sladkého ovoce (třešně, jahody, ...)
  • 150 g cukru krystal
  • 1 lžíce citronové šťávy
1

Nejprve si zaděláme kvásek. Mléko trochu ohřejeme a asi třetinu ho v hrníčku rozmícháme s droždím a lžičkou cukru. Hrníček přiklopíme talířkem a necháme ho na teplém místě vzejít.

2

Mezitím si přichystáme ingredience na marmeládu. Rebarboru oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Rebarboru vhodíme do hrnce, přisypeme cukr, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Ostatní ovoce zbavíme zelených stopek, opereme ho a nakrájíme ho na kousky podobné rebarboře. Rebarbora by měla být asi po 10–15 minutách měkká. Poté k ní přidáme zbylé ovoce a rozmixujeme do hladka.

3

Kvásek smícháme s oběma druhy mouky, s rozehřátým máslem, s vejcem, s cukrem a se zbylým mlékem. Rukama nebo v robotu zpracujeme na hladké těsto. To posypeme trochou mouky, nádobu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Když těsto zdvojnásobí objem, rozehřejeme troubu na 180 °C. Plech vymažeme máslem. Těsto odkrajujeme lžící a z ruky vytváříme bochánky, ty rozložíme na plech ve větších vzdálenostech, aby se při pečení neslepily.

4

Zbylé vajíčko rozklepneme a rozkvedláme. Vdolky potřeme vajíčkem a posypeme mákem. Plný plech vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut podle velikosti vdolků.

5

Jakmile zezlátnou, vyjmeme plech z trouby a necháme vdolky zchladnout. Před podáváním je rozřízneme v půli a namažeme rebarborovou marmeládou.

  • Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
  • Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
  • Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
  • Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit margot řezy I recept
Margot řezy | recept. Hledáte jednoduchý a chutný zákusek, který zvládnete připravit během několika desítek minut a který zachutná i té nejnáročnější…
Jak připravit cuketové brownies | recept
Cuketové brownies | recept. Cuketa je všestranná letní zelenina. Jejím největším problémem však je, že se jí urodí hodně naráz. Pokud vám dochází nápa…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.