Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct velikonoční klobásník | recept

Velikonoční klobásník | recept. Klobásníky jsou tradičním velikonočním pečivem, jehož původem je údajně Moravskoslezský kraj. Dříve byl klobásník ve tvaru rohlíku plněný klobásou. Dnes se toto slané pečivo plní mletým masem a peče se jako malé buchtičky nebo závin. Zkuste si podle našeho receptu klobásníky upéct a nemusíte zrovna jen o Velikonocích.

Co je potřeba

Těsto:

  • 360 g polohrubé mouky
  • 140 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 2 rovné kávové lžičky soli
  • 180 ml oleje
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • lžička cukru na kvásek

Náplň:

  • 1 kg mletého bůčku
  • 2 bílky
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 8 lžic mléka
  • strouhanka na zahuštění
  • majoránka
  • 1 rovná polévková lžíce škrobu
1

Zaděláme si kynuté těsto. Do mísy prosijeme oba druhy mouky, osolíme a promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vlijeme oslazené mléko s droždím, droždí necháme vzejít. Poté přidáme olej s rozšlehanými žloutky, vše dohromady smícháme a necháme na teplém místě vykynout. V teple těsto vykyne asi za hodinu.

2

Umeleme si maso na náplň. Použijeme libovější vepřový bůček. Do umletého masa přidáme všechny suroviny uvedené v rozpisu a pořádně prohněteme, až se všechno spojí v jednolitou hmotu.

3

Z vykynutého těsta vyválíme váleček a pokrájíme ho na malé kousky. Z tohoto množství je asi 46 kousků. Kousky těsta vyválíme nebo vytvarujeme rukou na placičky. Do každé placičky vložíme kuličku z mletého masa a zabalíme ji (viz ilustrační obrázek). Kuličky tvarujeme mokrýma rukama, maso se nebude lepit na ruce.

4

V dalším kroku si zabalené klobásníky naklademe vedle sebe švem dolů na tukem vymazaný plech (viz ilustrační fotografie). Potřeme je zbylým bílkem ze všech stran. Povrch posypeme mákem nebo sezamovým semínkem. .

5

Klobásníky pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 45 minut. Před ukončením pečení se na jednom kousku přesvědčíme, zda-li je maso uvnitř řádně propečené.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články