Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vločková očka | recept

Vločková očka | recept. Ovesné vločky sice nejsou typickou ingrediencí při přípravě tradičního vánočního cukroví, ale v tomto receptu jsou provoněné medem a vanilkovým cukrem, což jim dodává vánoční tématiku. Navíc jsou doplněny oříšky a marmeládou, která jim přidává další chuťovou složku a zároveň plní i estetickou funkci. Cukroví vločková očka jsou bez mouky. Občas ovesná očka peču i mimo vánoční dobu a jíme je jako sušenky. Recept na vločková očka je velice jednoduchý a rychlý, zvládne ho i začátečník.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 400 g ovesných vloček
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vláčného medu
  • 200 ml teplého mléka
  • 100 g mletých mandlí nebo jiných oříšků
  • rybízová nebo meruňková marmeláda na ozdobení
  • případně rozinky, brusinky, atd.
1

Do větší mísy nasypeme všechny vločky, zalijeme je teplým mlékem. Vločky ponecháme v mléce asi 10 minut, aby se mléko dostatečně vsáklo a vločky nám nabobtnaly. Možná se vám bude zdát, že je mléka málo, není však třeba zmatkovat, nepřilévejte ho ve větším množství.

2

Vejce rozklepneme a nalijeme ho do změklých vloček. Přidáme vláčný med, vanilkový cukr a vše důkladně promícháme, aby se všechny vločky obalily v medu i cukru.

3

Mandle nebo jiné oříšky, které jsme si vybrali, umeleme a přidáme je k vločkám. Můžeme použít také rozinky, chceme-li. Celou směs mícháme tak dlouho, dokud nejsou všechny ingredience dokonale spojené.

4

Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si plechy. Ty potáhneme pečicím papírem. Na plech pak pomocí lžičky tvoříme hromádky vločkové směsi. Když vypotřebujeme všechnu směs, uděláme malý důlek doprostřed každé hromádky. Do jednotlivých důlků přidáme trochu marmelády, ideální je rybízová nebo meruňková, protože mají ostrou chuť, díky které dokonale podtrhnou chuť vločkových oček.

5

Takto připravené vločkové cukroví vkládáme do trouby a pečeme 25 až 30 minut. Očka vyndáváme až ve chvíli, kdy se nám zdá, že se začínají připalovat. Vyndáme-li je příliš brzy, velice rychle nám „zgumovatí“. Pokud by se tak stalo, můžete je klidně další den nebo později ještě jednou vložit do trouby a lehce dopéct.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

archiv autorky

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kávové košíčky | recept
Kávové košíčky | recept. Kávové košíčky jsou skvělou kombinací hořké kávy a sladké čokolády. Kávový krém je doplněn křehkým korpusem s lehce kávovou p…