Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct voňavá zázvorová kolečka s jemným krémem | recept na cukroví

Jak upéct voňavá zázvorová kolečka s jemným krémem | recept na cukroví. Jemný krém z čerstvého smetanového sýru, který elegantně spojí dvě křehká, nesmírně voňavá a zlatavě hnědá kolečka, je po krátkém rozležení opravdu mimořádným kouskem cukroví, v němž se snoubí jemnost krému s výrazností samotných sušenek. Tu jim dodá pikantní zázvor, voňavá skořice a hořko sladká, lehce zkaramelizovaná chuť třtinové melasy.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 45–50 luxusních kousků cukroví

Na zázvorová kolečka:

  • 260 g hladké mouky
  • 180 g změklého másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 90 g třtinové melasy
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

Na sýrový krém:

  • 160 g čerstvého smetanového sýru (Buko, Gervais apod.)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma či extraktu
1

Elektrickými metlami v míse vyšlehejte povolené máslo s oběma cukry do nadýchaného krému.

2

Přidejte vejce a prošlehejte.

3

Nakonec vmíchejte melasu.

4

V menší míse smíchejte mouku, jedlou sodu, zázvor, skořici i špetku soli.

5

Sypkou směs přidejte k máslové a vymíchejte vařečkou ve výrazně lepivé, měkké těsto, ze kterého vlhkými dlaněmi zlehka tvarujte malé kuličky.

 

6

Vytvarované kuličky skládejte ve větších rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) 10–12 minut, kdy se z kuliček stanou placičky, které se lahodně rozvoní a zlatavě zhnědnou.

Po upečení nechejte na plechu chvilku zchladnout, zpevnit a poté přesuňte na mřížku, na níž je nechejte zcela vychladnout.

7

Nyní promíchejte smetanový sýr, cukr a vanilkové aroma a připravte si tak krém. Cukru můžete dle své chuti přidat i více.  

 

8

Jemným krémem následně pomažte polovinu vychladlých koleček a slepte s těmi suchými.

Takto připravené cukroví nechejte v chladnu den proležet, čímž dokonale zvláční.

  • Upečená kolečka lze nechat jen tak neslepená a dopřát si je v průběhu roku jako sušenky (keksy). Jsou totiž tak krásně křupavá a chuťově plná, že si vystačí samy o sobě.  

Těsto je konzistenčně zcela odlišné od typického nelepivého a tvárného těsta na klasické cukroví. Je to tak ale správně a mouku proto opravdu nepřisypávejte. Upečená kolečka by pak nebyla tak úžasně křehká a křupavá.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.