Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct výborné domácí houstičky | recept

Jak upéct výborné domácí houstičky | recept

Jak upéct výborné domácí houstičky | recept. Jak potěšit rodinu a upéct výborné domácí houstičky? Poradím vám jak na to. Výhodu mají hospodyňky, které už se k ránu převalují v posteli a nemohou spát. Základ je vstát o dvě hodiny dřív než zbytek rodiny. Ale jestli máte spaní dobré (to vám jen tiše závidím), není nic lehčího, než houstičky upéct k odpolední svačině nebo večeři.

Co je potřeba

  • 1 sáček sušeného droždí
  • 300 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 vejce na potření
  • mák, kmín, semínka, hrubozrnná sůl na posypání

 

1

Z droždí, 100 ml vlažného mléka, cukru a 100 g mouky uděláme kvásek. Stačí vše promíchat v řídké těstíčko a nechat asi 10 minut na teplém místě, než kvásek vyběhne.

 

2

Ke kvásku přidáme zbytek mouky, žloutek, sůl, rozpuštěné teplé máslo, zbylé mléko a vypracujeme těsto.

Jak upéct výborné domácí houstičky | recept
3

Nakonec těsto prohněteme na vále a vrátíme zpátky do mísy. Výsledkem by mělo být hebké a hladké těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu.

 

Jak upéct výborné domácí houstičky | recept
4

Vykynuté těsto rozdělíme na přibližně 12 až 14 stejných kousků. Každý kousek pak rozdělíme na tři díly . Z každého kousku uválíme váleček a z každých třech pramenů upleteme houstičku. Pleteme jako copy a konce zastrčíme dolů pod houstičku, aby se nerozpletla.

Jak upéct výborné domácí houstičky | recept
5

Každou houstičku klademe na plech s pečicím papírem. Necháme ještě asi čtvrt hodinky kynout. Pak potřeme vajíčkem a posypeme mákem, kmínem, semínky, solí. Vše dle vaší chuti.

 

Jak upéct výborné domácí houstičky | recept
6

Troubu předehřejeme na 200 stupňů  a pečeme asi 15 minut. Po upečení přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

 

Jak upéct výborné domácí houstičky | recept
7

Možná se to zdá složité, ale nebojte, zvládne to opravdu každá kuchařinka. A chuť čerstvě upečeného pečiva je velkou odměnou. Vždyť poslední dobou všichni jíme jen ze zamraženého těsta dopečené housky, které kupujeme v supermarketech. A ty se jako čerstvé opravdu jen tváří!

 

Jak upéct výborné domácí houstičky | recept
Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct semínkové housky z tvarohu | recept na domácí pečivo
Jak upéct semínkové housky z tvarohu
Jak upéct semínkové housky z tvarohu | recept na domácí pečivo. Tak dnes „rohlíčky obzvláště vypečené … nebudou“, jak se pravilo ve známé pohádce. Ale…
Jak upéct špaldové housky | recept
Jak upéct špaldové housky | recept
Špaldové housky | recept. Už Vás nebaví kupovat si v obchodech pečivo z mraženého polotovaru, které nechutná moc dobře a hlavně nevydrží dlo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.