Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravé čočkové krekry | recept

Jak upéct zdravé čočkové krekry | recept

Místo popcornů a chipsů pár čočkových krekrů zdraví jenom prospěje a věřte, že po jejich ochutnání si je každý rád dopřeje. Do tenké placky na plech rozetřená, výtečně ochucená a dokřupava upečená směs z uvařené červené čočky je po nakrájení nevšedním, zdravým, a navíc nebývale chutným čočkovým krekrem.

Co je potřeba

  • 80 g červené čočky
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce oleje + olej na potření plechu
  • sůl a pepř k ochucení
  • sezamová semínka na posypání
1

Stěžejní ingrediencí těchto zdravých čočkových krekrů je loupaná červená čočka s jejíž přípravou proto začněte. Důkladně ji propláchněte a v hrnci uvařte podle návodu na obalu. Po uvaření nechejte čočku v sítku okapat a chladnout.

uvaření červené čočky
2

V mixéru pak zchladlou čočku rozmixujte v hladkou pastu s vločkami, nakrájenou cibulí, hořčicí, semínky i tymiánem a směs současně nařeďte vodou a dochuťte solí, pepřem i olivovým olejem. Získáte tak lehce roztíratelnou čočkovou pastu, která je příjemně aromatickým těstem budoucích zdravých čočkových krekrů.

rozmixování uvařené červené čočky s ostatním ingrediencemi do hladké čočkové pasty
3

Velký mělký plech nyní vyložte pečicím papírem, potřete jej olivovým olejem a připravenou čočkovou pastu na něj v tenké vrstvě rozetřete. Platí zde, že čím slabší vrstva, tím křupavější výsledek a kratší doba pečení.

potření pečícího papíru olivovým olejem;
rozetření čočkové pasty v tenké vrstvě na plech
4

Před pečením rozetřenou čočkovou pastu posypte sezamovými semínky a vložte do předem vyhřáté trouby na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C), ve které čočkový plát pečte 40–45 minut hezky dozlatova, kdy okraje budou hnědě opečené, na některých místech i více připečené. Délka pečení závisí na síle čočkového plátu.

Sezamová semínka můžete nahradit například mákem či lněnými semínky.

ozdobení čočkového plátu sezamovými semínky
5

Upečený čočkový plát nechejte na plechu zcela vychladnout, dojít a tím i zkřehnout a následně jej nalámejte či úhledně nakrájejte na malé, veskrze zdravé čočkové krekry.

Další zajímavé recepty jak vařit z čočky

nakrájení upečeného křupavého plátu na malé čočkové krekry

Tipy

  • Na zdravých čočkových krekrech si mohou pochutnat i lidé s bezlepkovou dietou. Stačí pouze klasické vločky nahradit bezlepkovou variantou.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.