Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravější mandlové sušenky | recept

22. Listopad 2019

Zdravější mandlové sušenky | recept. Mandlové sušenky upečené podle receptu, který naleznete níže v tomto článku, skvěle poslouží jako zdravější náhrada kupovaných sušenek. Poradíme Vám i způsob, jak upéct tyto sušenky, aby bylo možné je slepit k sobě a využít je jako vánoční cukroví (samotné sušenky jdou takto samozřejmě využít také). Postup je velmi jednoduchý a budete potřebovat jen pár ingrediencí.

Co je potřeba

  • 1 hrnek změklého másla (lze nahradit třeba kokosovým olejem)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 BIO vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
  • 2 vejce
  • 2–2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • špetka soli
  • pečicí papír
1

V míse vyšleháme vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme povolené máslo a vše promixujeme. Posléze do těsta postupně zapracováváme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme i sůl a mleté mandle.

2

Z těsta rukama vyválíme malé kuličky, které vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými sušenkami ponechte dostatek prostoru.

3

Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 175–180 °C asi 15 minut, dokud nezezlátnou. Před podáváním je necháme vychladnout.

Mandlové sušenky se hodí ke sklenici mléka i šálku čaje nebo kávy.

  • Mandle dodají sušenkám nejen úžasnou mandlovou chuť a vůni, ale také celou řadu cenných látek (např. velké množství bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, vitamín E, hořčík atd.).
  • Jestliže do těsta přidáte o trochu více mouky (zhruba o půl hrnku), těsto můžete mezi 2 kusy fólie či pečicího papíru vyválet na tenký plát. Z něj následně vykrajujte pomocí hrnku či skleničky kolečka a pečte je jenom asi 8 minut. Sušenky poté můžete slepit krémem nebo je namočit do čokolády.
  • Do těsta je možné vmíchat i plátky či kousky mandlí nebo čokolády. Plátky mandlí klidně přitlačte i na kuličky těsta před pečením.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články