Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravější ořechové štafetky | recept

09. Leden 2020

Zdravější ořechové štafetky | recept. Ořechové štafetky sí možná pamatujete z cukráren, kde dříve byly běžně dostupné. V současné době se s nimi bohužel jen tak nesetkáte. Pokud si tento moučník chcete upéct doma, máme pro Vás tip, jak to udělat o něco zdravěji. Do těsta přidáme špaldovou mouku a místo máslového kávového krému připravíme zdravější a lehčí krém z tapiokového pudinku. Uvidíte, že Vám štafetky zachutnají i v této variantě. Tapiokové perly je třeba namočit několik hodin předem do vody, samotná příprava moučníku je však poměrně rychlá.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 8 bílků
  • 160 g třtinového cukru
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g mletých ořechů (např. vlašských či lískových)
  • pečicí papír na vyložení plechu

Na krém si připravíme:

  • 5 lžic másla či kokosového oleje
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • 5 lžic datlového sirupu
  • 200 ml mléka (kravského či rostlinného)
  • 40 g tapiokových perel
1

bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech zapracujeme třtinový cukr. Mleté ořechy smícháme se špaldovou moukou a jemně je vmícháme do sněhu z bílků.

2

Polovinu těsta rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem (asi 1,5 cm od okrajů) a dáme jej péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 6–8 minut. Upečené těsto by mělo zůstat světlé, aby nebylo příliš vysušené. Totéž provedeme s druhou polovinou těsta.

3

Po upečení pláty těsta překlopíme na jiný plech a odstraníme pečicí papír. Jakmile těsto vychladne, každý plát můžeme rozkrojit na polovinu. Vzniknou nám tedy 4 díly korpusu, které budeme slepovat k sobě.

4

Mezitím připravíme následujícím způsobem krém: Tapiokové perly, které jsme si předem namočili do vody, slijeme a nasypeme je do hrnce. Zalijeme je kravským či rostlinným mlékem, přidáme vanilkový cukr a špetku soli. Za stálého míchání uvaříme na mírném ohni hustý pudink. Necháme jej vychladnout a následně jej rozmixujeme se změklým máslem či kokosovým olejem a datlovým sirupem dohladka.

5

Pláty těsta promažeme krémem, přitiskneme je k sobě a dáme je ztuhnout do lednice. Teprve poté korpus rozkrájíme na jednotlivé obdélníčky či čtverečky. Nakonec štafetky můžeme dozdobit čokoládovou polevou, není to však nutné, chutnají skvěle i bez ní. Hotové ořechové štafetky skladujeme v lednici.

  • Místo mletých ořechů můžete pro obměnu použít strouhaný kokos.
  • Z těsta potřeného krémem je možné tvarovat také malé roládky.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.