Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravější špaldové francouzské éclairs | recept

Zdravější špaldové francouzské éclairs | recept. Francouzský dezert éclairs je zákusek z odpalovaného těsta podobný našim věnečkům, banánkům či větrníkům. Existuje mnoho možností, jak éclairs naplnit a čím je dozdobit. Chcete-li vyzkoušet o něco zdravější variantu tohoto dezertu, máme pro Vás recept na špaldové éclairs.

Co je potřeba

  • 50 g másla
  • 150 ml mléka
  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžička třtinového cukru
  • Špetka soli
  • Náplň a poleva dle chuti
1

Éclairs chutnají výborně třeba s vanilkovým, pistáciovým či pařížským krémem a čokoládovou, ovocnou nebo karamelovou polevou. Dozdobit je můžete také čerstvým ovocem.

2

A jaký je postup?

Mléko s máslem, třtinovým cukrem a solí zahřejeme, dokud se máslo nerozpustí. Poté přisypeme všechnu špaldovou mouku a zapracujeme ji do tekutiny. Směs v hrnci mícháme do té doby, než se na dně vytvoří bílý povlak, což trvá asi 2 minuty.

3

Těsto necháme mírně vychladnout a poté do něj po jednom vmícháme elektrickým šlehačem vejce. Vznikne hladké a lepivé těsto.

4

Cukrářský pytlík naplníme připraveným těstem se širokou špičkou a poté jedním tahem tvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem válečky dlouhé zhruba 10 centimetrů.

5

Plech vložíme do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a válečky pečeme do zezlátnutí asi 20 minut.

6

Nakonec válečky podélně rozkrojíme a naplníme je libovolným krémem. Vrchní část cukrovinky namočíme do čokolády nebo jiné vybrané polevy. Vrchním dílem přiklopíme část namazanou krémem a éclairs dáme vychladit a ztuhnout do lednice.

7

Vanilkový krém připravíte smícháním vanilkového pudinku s trochou másla, případně z mléka, žloutků, cukru, vanilkového lusku a trochy kukuřičného škrobu.

8

Skvělá čokoládová poleva vznikne, když zalijeme libovolnou čokoládu polovičním množstvím vařící smetany a důkladně směs rozmícháme.

  • Do trouby dejte při pečení hrnec s vodou.
  • Éclairs můžete naplnit také dírkou z boku nebo zespodu.

Po dobu pečení neotevírejte troubu (alespoň prvních 15 minut), jinak by éclairs nevyskočily.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.