Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravější sypaný jablečný koláč | recept

Zdravější sypaný jablečný koláč | recept. Chcete-li bleskově připravit moučník pro návštěvu nebo pro Vás ke kávě, doporučujeme Vám vyzkoušet sypaný jablečný koláč podle našeho receptu. Jak upéct zdravější sypaný jablečný koláč se špaldovou moukou a rýžovou krupicí, najdete na následujících řádcích. Tento koláč zvládnou upéct i naprostí začátečníci.

Co je potřeba

  • 150 g polohrubé špaldové mouky
  • 150 g rýžové krupičky
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 bio vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 8 větších jablek (asi 800 g nastrouhaných)
  • 100 g másla
1

Jablka jsou pro náš organismus velmi prospěšná. Z vitamínů obsahují pouze vitamíny C a E, z minerálů pak především draslík, hořčík, mangan, železo, vápník a další. Jsou také plná pektinu, který pomáhá čistit střeva. Jablka mají i spoustu dalších léčivých účinků, díky obsahu cenných látek mimo jiné napomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, usnadňují trávení a působí jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva.

Slupka může být hůře stravitelná a u jablek z obchodu pak hrozí i obsah pesticidů. Pečená jablka jsou naopak velmi dobře stravitelná.

2

A jaký je postup?

Jablka oloupeme, vykrájíme a nastrouháme na hrubém struhadle. V míse smícháme špaldovou mouku, rýžovou krupičku, třtinový cukr, skořici, vnitřek vanilkového lusku (případně bio vanilkový cukr) a prášek do pečiva.

3

Menší pekáč či formu vymažeme důkladně máslem. Nasypeme do něj třetinu připravené suché směsi.

4

Na suchou směs navrstvíme polovinu strouhaných jablek a dobře vše umačkáme. Opět přisypeme třetinu suché směsi, umačkáme druhou polovinu strouhaných jablek a vše zasypeme suchou směsí.

5

Nakonec navrch koláče nastrouháme zbytek másla.

6

Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

Část třtinového cukru je možné nahradit medem.

Místo špaldové mouky lze použít polohrubou kukuřičnou mouku, recept pak bude zcela bez lepku.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články