Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | recept

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | recept

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | recept. Rebarbora je velmi zdravá zelenina, která se může sklízet pravidelně každé 2 týdny až do konce června, poté v ní již příliš stoupá obsah kyseliny šťavelové. Rebarboru tedy využijete zejména na jaře. Vyzkoušejte zdravý rebarborový koláč s ricottou podle našeho receptu.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 120 ml oleje
  • 80 g třtinového cukru

Pro přípravu náplně budeme potřebovat:

  • 1 balení ricotty (cca 250 g)
  • 1 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání (můžeme nahradit smetanou na vaření, která má znatelně méně tuku)
  • 300 g očištěné rebarbory
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 100 g třtinového cukru
  • vanilkový lusk nebo vnitřek vanilkového lusku
1

Rebarbora neboli reveň obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, např. vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík, vápník, hořčík, fosfor a také menší množství vláknina. Tato zelenina příznivě ovlivňuje stav vlasů, pokožky a nehtů, prospívá krevnímu oběhu a má protisklerotické a močopudné účinky.

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | rebarbora
2

Ricotta, tradiční italský sýr, se vyrábí ze syrovátky. Vyznačuje se nepříliš výraznou sladkou smetanovou chutí, proto se k nakyslé rebarboře skvěle hodí. Dá se však nahradit měkkým tvarohem. Ricotta obsahuje velké množství bílkovin, vitamín A, vitamíny skupiny B, vápník, draslík, fosfor a další cenné látky. Navíc v ní naleznete jen malé množství tuku a kalorií.

3

A jaký je postup?

Nejprve vypracujeme těsto: Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přilijeme olej a nakonec přisypeme špaldovou mouku a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout v lednici.

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | hladké těsto
4

Očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky a část jich rozmixujeme najemno.

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | očištěná rebarbora
5

Ricottu smícháme s vejcem, smetanou, třtinovým cukrem, pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem nebo vnitřkem vanilkového lusku a rozmixovanou rebarborou.

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | ricotta
6

Vychladlé těsto rozmačkáme do koláčové formy a propícháme jej vidličkou. Poté do něj vlijeme připravenou náplň a koláč posypeme zbylými kousky rebarbory.

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | těsto v koláčové formě
7

Koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na půl hodiny.

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | hotový rebarborový koláč

Tipy

Vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové je velmi vhodné rebarboru vždy doplnit mléčným výrobkem.

Zkuste bio vanilkový pudinkový prášek, který obsahuje pravou vanilku.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na oběd pro děti na Den dětí
Blíží se 1. 6. a s ním Mezinárodní den dětí, takže spousta rodičů přemýšlí, jak dětem zpříjemní den. Nemusíte kupovat velké dárky ani pořádat oká…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.