Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | recept

Jak upéct zdravý rebarborový koláč | recept. Rebarbora je velmi zdravá zelenina, která se může sklízet pravidelně každé 2 týdny až do konce června, poté v ní již příliš stoupá obsah kyseliny šťavelové. Rebarboru tedy využijete zejména na jaře. Vyzkoušejte zdravý rebarborový koláč s ricottou podle našeho receptu.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 120 ml oleje
  • 80 g třtinového cukru

Pro přípravu náplně budeme potřebovat:

  • 1 balení ricotty (cca 250 g)
  • 1 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání (můžeme nahradit smetanou na vaření, která má znatelně méně tuku)
  • 300 g očištěné rebarbory
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 100 g třtinového cukru
  • vanilkový lusk nebo vnitřek vanilkového lusku
1

Rebarbora neboli reveň obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, např. vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík, vápník, hořčík, fosfor a také menší množství vláknina. Tato zelenina příznivě ovlivňuje stav vlasů, pokožky a nehtů, prospívá krevnímu oběhu a má protisklerotické a močopudné účinky.

2

Ricotta, tradiční italský sýr, se vyrábí ze syrovátky. Vyznačuje se nepříliš výraznou sladkou smetanovou chutí, proto se k nakyslé rebarboře skvěle hodí. Dá se však nahradit měkkým tvarohem. Ricotta obsahuje velké množství bílkovin, vitamín A, vitamíny skupiny B, vápník, draslík, fosfor a další cenné látky. Navíc v ní naleznete jen malé množství tuku a kalorií.

3

A jaký je postup?

Nejprve vypracujeme těsto: Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přilijeme olej a nakonec přisypeme špaldovou mouku a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout v lednici.

4

Očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky a část jich rozmixujeme najemno.

5

Ricottu smícháme s vejcem, smetanou, třtinovým cukrem, pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem nebo vnitřkem vanilkového lusku a rozmixovanou rebarborou.

6

Vychladlé těsto rozmačkáme do koláčové formy a propícháme jej vidličkou. Poté do něj vlijeme připravenou náplň a koláč posypeme zbylými kousky rebarbory.

7

Koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na půl hodiny.

Vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové je velmi vhodné rebarboru vždy doplnit mléčným výrobkem.

Zkuste bio vanilkový pudinkový prášek, který obsahuje pravou vanilku.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat úrodu dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó patří mezi velmi oblíbené odrůdy dýně, neboť má jednak všestranné využití v kuchyni, ale také měkkou slupku, která se nemusí loupat…
Jak připravit pikantní džuveč
Jak připravit pikantní džuveč | recept na srbské rizoto. Džuveč je jídlo ze směsi rýže, zeleniny a také masa. Podle doložených historických pramenů má…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.