Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit akátový džem (med) | recept

Akátový džem (med) | recept. Akát je invazní dřevina původem ze Severní Ameriky. Celý strom je jedovatý, pouze květy jsou jedlé. Květy rostou v hroznovitých květenstvích, mají omamnou vůni a milují je včely. Akátový med je lahůdka. Na jihu Evropy, zejména v Itálii, z květů akátu připravují něco jako džem, želé nebo náhražku medu. Příprava je stejná jako u pampeliškového „medu“, výsledek je voňavé husté želé vhodné do čaje, nápojů nebo na pečivo a moučníky. Pojďte si připravit med z akátových květů.

Co je potřeba

  • akátové květy
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • ½ kávové lžičky kyseliny citronové
  • 3 bio citrony nebo limety
1

Nejprve se vypravíme do přírody na sběr akátových květů. Akát je strom, který se rychle šíří krajinou, roste ve skupinách. Zajímavostí je, že se v jeho blízkosti nedaří jiným stromům ani rostlinám. Přežívají jen dub a vlaštovičník. V korunách stromu také nehnízdí ptáci. Akát kvete pozdě, koncem května a počátkem června, v závislosti na počasí. Květy trháme v čistém prostředí, najdeme je na okrajích lesů a v okolí vodních toků. Trháme celá květenství a jednotlivé kvítky lehce rukou shrneme.

2

Do hrnce dáme otrhané květy, přidáme nakrájené citrony nebo limety (dává se i pomeranč) a 10 minut povaříme. Před další úpravou necháme 24 hodin stát na teplém místě. Množství květů záleží na vás, čím více jich bude, tím voňavější a tmavší bude džem. Květy jsou jemné a hodně se svaří. Já dávám plný pětilitrový hrnec květů na 1,5 l vody.

3

Odstátou směs přecedíme přes jemné síto, tekutinu z květů vymačkáme a nalijeme do nádoby s co nejširším dnem. Čím větší plocha dna, tím rychlejší odpařování a doba varu. V případě, že vám nevadí průmyslové želírovací prostředky, použijte je podle návodu. Scezenou vodu si odvažte a pokračujte, jako by to bylo ovoce. Džem budete mít za chviličku, ale nehodí se do čaje nebo nápojů. Jen k namazání na pečivo nebo moučníky, do jogurtů atd.

4

Pro med bez zbytečné chemie potřebujeme tekutinu zredukovat. Chvilku odpařujeme bez přidání cukru, abychom nemuseli tak často míchat. Když se část vody odpaří a šťáva ztmavne, přidáme cukr. Cukr mícháme do úplného rozpuštění. Dáváme pozor, aby na stranách nádoby nekaramelizoval, stíráme ho. Vaříme dokud roztok nedosáhne hustoty medu.

5

Správnou hustotu zkusíme tak, že kápneme trochu medu na studený talířek. Před koncem varu přidáme kyselinu citronovou, která zabrání krystalizaci cukru a med vydrží více než rok „nezcukernatět“. Kyseliny citronové se nemusíte bát, je to neškodná přísada. K hotovému džemu před koncem varu můžeme přidat hrst květů. Mají jen dekorativní funkci, chuť je nijaká. Džem nalijeme do sklenic a necháme 10 minut otočené dnem vzhůru.

Akátovou směs podle chuti můžete okořenit mletou skořicí. V Itálii se do tohoto džemu přidávají jablka Golden Delicious, džem má pak ale hnědou barvu jako jablečná povidla.

  • Akát je jedovatý, pouze květy jsou jedlé!

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.