Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit bramborovou roládu se špenátem | recept

Bramborová roláda se špenátem | recept. Česká kuchyně se vyznačuje mnoha chutnými bramborovými jídly. Brambory jsou levné, z výživového hlediska hodnotné, poměrně lehce stravitelné a naše tělo je dobře využívá. Z brambor se dá připravit celá řada příloh, hlavních jídel, polévek i moučníků. Jsou zkrátka v kuchyni nepostradatelnou surovinou. Dnešní recept je na špenátovo-bramborovou roládu, kterou můžete servírovat jako netradiční přílohu k pečenému masu, nebo samostatný pokrm (pokud plátky posypete smaženou cibulkou). Roláda se dá dobře zmrazit k pozdějšímu využití.

Co je potřeba

Na náplň:

  • 400 g špenátu nebo medvědího česneku
  • 50 g másla
  • cibule
  • 50 g anglické slaniny
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl

Na bramborové těsto:

  • 800 g vařených brambor
  • 350 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 2 celá vejce
1

Nejprve si připravíme špenát. Budeme ho potřebovat jako náplň do bramborové rolády. K plnění ho potřebujeme studený, proto ho vaříme jako první. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou malou cibuli do sklovita, přidáme pokrájené listy špenátu nebo špenátový protlak, osolíme, ochutíme česnekem a podusíme. Špenát můžeme nahradit medvědím česnekem, v tom případě vynecháme česnek. Hotový špenát nezahušťujeme, přidáme do něj 50 g slaniny a necháme vychladnout.

2

Den předem vařené brambory oloupáme a na jemném struhadle nastrouháme nebo je prolisujeme. Přidáme 2 celá vejce, sůl a polohrubou mouku. Knedlíky z polohrubé mouky jsou jemnější, na tužší použijeme mouku hrubou. Ze všech přísad vypracujeme tužší těsto. Pokud nejde těsto vypracovat (např. příliš malá vejce), přidáme trochu studené vody.

3

Hotové bramborové těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Každou část rozválíme na nepřilnavé podložce nebo pečicím papíru na obdélník. Nepodsypáváme moukou. Polovinu předem připravené a vychladlé špenátové náplně rozprostřeme na těsto podle obrázku (kraje necháme volné).

4

Roládu opatrně a pevně balíme. Konce přimáčkneme k sobě a konec obdélníku spojíme se spodní vrstvou těsta. Nejlépe to jde prsty, stejně jako kdybychom si hráli s plastelínou. Pak válec vyválíme na podložce a jestliže se bojíme rozvaření, celý povrch rolády poprášíme škrobem. Roládu ihned vložíme do vařící vody a vaříme 25 minut. Voda musí být předem připravená, bramborové těsto se musí vařit hned po zpracování, stáním zřídne.

5

Uvařenou roládu krájíme pomocí nože na plátky. Hodí se k pečené krkovici jako příloha. Další variantou je sypání bramborovo-špenátové rolády na sádle osmaženou cibulkou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.