Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit česnečku s vejcem a sýrem | recept

Česneková polévka s vejcem a sýrem | recept. Česnečka – kdo z nás by tuto polévku neznal :) Vyprošťovací polévka po náročných víkendových akcích. Ale abychom tuto tradiční českou polévku nespojovali jen s kalnými rány (to si opravdu nezaslouží) přináším recept na vylepšenou česnečku, která se může směle zařadit po bok svačinovým polévkám. Je sytá, hezky vypadá a dobře chutná. Tak dobrou chuť.

Co je potřeba

  • 1 l hovězího vývaru (v nouzi z kostky)
  • 1 polévková lžíce sádla
  • česnek podle uvážení
  • sůl
  • majoránka
  • 1 středně velký brambor
  • pepř
  • tvrdý sýr
  • vejce podle počtu strávníků – 1 ks/osoba
  • krutonky
  • trochu másla
1

Nejprve si uvaříme silný hovězí vývar. Můžeme přidat i morkové kosti. V nouzi postačí koupený hovězí bujón z kostky. Následně si přichystáme česnek. Pokud si můžeme vybírat podle odrůdy, volíme podle své chuti. Od odrůdy Rusák, která je velmi ostrá, až po odrůdu Bjetin, kterou bez obav mohou lidé s onemocněním žlučníku. Množství česneku si zvolíme podle toho, kolik sneseme.

2

Nastrouháme najemno tvrdý sýr. Vzhledem k tomu, že česnek je chuťově výrazná přísada, postačí i obyčejný Eidam. Dále do správné česnečky patří majoránka, čerstvá či sušená. Chybu neuděláte ani s pažitkou, cibulovou natí nebo hladkolistou petrželí. Hladkolistá petržel má výraznější chuť než její příbuzná kadeřavá petržel. I když i tu bychom mohli použít, má za úkol především pokrm ozdobit a v naší česnečce by jí to slušelo.

3

Na krutony, další ingredienci naší netradiční česnečkové polévky, potřebujeme starší pečivo. Vyplatí se mít doma nasušené kostičky z nespotřebovaných housek, rohlíků nebo chlebíčkových vek. Hodí se nejen do polévek, ale i do knedlíků a salátů.

4

Do suchých housek dáme lžičku másla nebo sádla a necháme v mikrovlnné troubě několik minut na nejvyšší výkon lehce zrůžovět. Krutonky si hlídejte, ještě po vyndání z mikrovlnky dojdou a stačí chvilička na připálení. Jste-li odpůrci mikrovlnného ohřevu, osmahněte je klasicky na pánvi lehounce potřené tukem.

5

Do polévky budete potřebovat vajíčko – volské oko. Pokud máte šablonu, můžete ji použít, kdo nemá, udělá bez. Polévka se uvaří tak, že do vývaru přidáte na velmi malé kostičky nakrájený brambor, pepř, osolíte a přidáte majoránku. Česnek se přidá nakonec, nechá se jen lehce přejít varem a polévka je hotová. Kdo má rád syrovější chuť, česnek dává přímo na talíř a zalévá vývarem. Do talíře každému strávníkovi dáme vejce, zalijeme polévkou a posypeme sýrem. Krutony podáváme zvlášť na misce, každý si je přidá sám.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Kat (neověřeno) | Ne, 10/13/2019 - 01:31

Trochu to vypadá, jako by se autorka v těch podružnostech tak nějak ztratila a až v 5. bodu si najednou vzpomněla, že to měl být recept na česnečku. Ale jinak recept dobrý, přesně to jsem hledala a česnečka vyšla výborná. Slyšela jsem, že prý se syrové vejce dává přímo do vařící polévky (nakonec) a tak jsem to i udělala, jen nevím, jak docílit toho, aby byl žloutek tekutý. Můj byl natvrdo.

Anna Bauerová (neověřeno) | Čt, 11/03/2016 - 03:56

Dobré ráno tyto všechny recepty jsou super ráda podle nich vařím dříve mě to tolik nebavilo než jsem měla internet(2010).A na video kuchařkách to samé s pozdravem Anna Bauerová.

Další zajímavé články

Cibulačka | recept. Cibule je odedávna známá jako zdraví prospěšná rostlina. Obsahuje řadu látek důležitých pro lidský organismus. Má schopnost potlač…