Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit česnečku s vejcem a sýrem | recept

Česneková polévka s vejcem a sýrem | recept. Česnečka – kdo z nás by tuto polévku neznal :) Vyprošťovací polévka po náročných víkendových akcích. Ale abychom tuto tradiční českou polévku nespojovali jen s kalnými rány (to si opravdu nezaslouží) přináším recept na vylepšenou česnečku, která se může směle zařadit po bok svačinovým polévkám. Je sytá, hezky vypadá a dobře chutná. Tak dobrou chuť.

Co je potřeba

  • 1 l hovězího vývaru (v nouzi z kostky)
  • 1 polévková lžíce sádla
  • česnek podle uvážení
  • sůl
  • majoránka
  • 1 středně velký brambor
  • pepř
  • tvrdý sýr
  • vejce podle počtu strávníků – 1 ks/osoba
  • krutonky
  • trochu másla
1

Nejprve si uvaříme silný hovězí vývar. Můžeme přidat i morkové kosti. V nouzi postačí koupený hovězí bujón z kostky. Následně si přichystáme česnek. Pokud si můžeme vybírat podle odrůdy, volíme podle své chuti. Od odrůdy Rusák, která je velmi ostrá, až po odrůdu Bjetin, kterou bez obav mohou lidé s onemocněním žlučníku. Množství česneku si zvolíme podle toho, kolik sneseme.

2

Nastrouháme najemno tvrdý sýr. Vzhledem k tomu, že česnek je chuťově výrazná přísada, postačí i obyčejný Eidam. Dále do správné česnečky patří majoránka, čerstvá či sušená. Chybu neuděláte ani s pažitkou, cibulovou natí nebo hladkolistou petrželí. Hladkolistá petržel má výraznější chuť než její příbuzná kadeřavá petržel. I když i tu bychom mohli použít, má za úkol především pokrm ozdobit a v naší česnečce by jí to slušelo.

3

Na krutony, další ingredienci naší netradiční česnečkové polévky, potřebujeme starší pečivo. Vyplatí se mít doma nasušené kostičky z nespotřebovaných housek, rohlíků nebo chlebíčkových vek. Hodí se nejen do polévek, ale i do knedlíků a salátů.

4

Do suchých housek dáme lžičku másla nebo sádla a necháme v mikrovlnné troubě několik minut na nejvyšší výkon lehce zrůžovět. Krutonky si hlídejte, ještě po vyndání z mikrovlnky dojdou a stačí chvilička na připálení. Jste-li odpůrci mikrovlnného ohřevu, osmahněte je klasicky na pánvi lehounce potřené tukem.

5

Do polévky budete potřebovat vajíčko – volské oko. Pokud máte šablonu, můžete ji použít, kdo nemá, udělá bez. Polévka se uvaří tak, že do vývaru přidáte na velmi malé kostičky nakrájený brambor, pepř, osolíte a přidáte majoránku. Česnek se přidá nakonec, nechá se jen lehce přejít varem a polévka je hotová. Kdo má rád syrovější chuť, česnek dává přímo na talíř a zalévá vývarem. Do talíře každému strávníkovi dáme vejce, zalijeme polévkou a posypeme sýrem. Krutony podáváme zvlášť na misce, každý si je přidá sám.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit polévku cibulačku | recept
Cibulačka | recept. Cibule je odedávna známá jako zdraví prospěšná rostlina. Obsahuje řadu látek důležitých pro lidský organismus. Má schopnost potlač…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.