Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit čočku nakyselo | recept

Čočka nakyselo | recept. Luštěniny tvoří důležitou složku naší výživy. Mezi luštěniny se řadí hrách, fazole, čočka, sója. Čočka je v kuchyni asi nejoblíbenější. Luštěniny obsahují mnoho bílkovin a škrobu, vápník, hořčík, draslík fosfor, železo a vitaminy. Jsou chudé na tuky a neobsahují vitamin C. Luštěniny před vařením namáčíme, nabobtnáním a vařením zvětší objem a hmotnost přibližně dvojnásobně. Na osobu počítáme 100 g suchých luštěnin k přípravě samostatného pokrmu. Luštěniny jsou hůře stravitelné, proto pozor při onemocnění trávicí soustavy. Vyzkoušejte si připravit chutnou čočku nakyselo dle následujícího receptu.

Co je potřeba

  • 400 g suché čočky
  • 50 g sádla
  • 1 menší cibule
  • vývar nebo voda
  • 1 bobkový list
  • větvička tymiánu
  • sůl
  • ocet
  • hladká mouka
1

Čočku přebereme, propláchneme a namočíme alespoň na 2 hodiny do studené vody. Pak ji v téže vodě pod poklicí uvaříme do poloměkka. Do vody přidáme bobkový list.

2

Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na tuku dorůžova. Když má cibule správnou barvu, zaprášíme ji hladkou moukou a usmažíme hladkou cibulovou jíšku.

3

Napůl vařenou čočku zcedíme (vodu nevyléváme) a přidáme k jíšce. Podlijeme trochou vody, co zbyla z vaření čočky nebo vývarem. Vody nepřidáváme moc, raději po menších částech. K čočce přidáme větvičku tymiánu a osolíme ji.

4

Čočku vaříme do změknutí, podle potřeby podléváme. Hotová čočka nesmí být moc řídká. Před dohotovením okyselíme octem nebo citronovou šťávou podle chuti. Kdo chce a nevaří dětem, může přidat mletý pepř.

5

K čočce se jako příloha podává vejce vařené natvrdo, volské oko, opečená slanina nebo uzenina. Jí se s rohlíkem nebo domácími rozpeky.

Autor: redakce | Zobrazit autorská práva

Text a foto: Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články