Co je potřeba

  • 400 g suché čočky
  • 50 g sádla
  • 1 menší cibule
  • vývar nebo voda
  • 1 bobkový list
  • větvička tymiánu
  • sůl
  • ocet
  • hladká mouka
1

Čočku přebereme, propláchneme a namočíme alespoň na 2 hodiny do studené vody. Pak ji v téže vodě pod poklicí uvaříme do poloměkka. Do vody přidáme bobkový list.

2

Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na tuku dorůžova. Když má cibule správnou barvu, zaprášíme ji hladkou moukou a usmažíme hladkou cibulovou jíšku.

3

Napůl vařenou čočku zcedíme (vodu nevyléváme) a přidáme k jíšce. Podlijeme trochou vody, co zbyla z vaření čočky nebo vývarem. Vody nepřidáváme moc, raději po menších částech. K čočce přidáme větvičku tymiánu a osolíme ji.

4

Čočku vaříme do změknutí, podle potřeby podléváme. Hotová čočka nesmí být moc řídká. Před dohotovením okyselíme octem nebo citronovou šťávou podle chuti. Kdo chce a nevaří dětem, může přidat mletý pepř.

5

K čočce se jako příloha podává vejce vařené natvrdo, volské oko, opečená slanina nebo uzenina. Jí se s rohlíkem nebo domácími rozpeky.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
2.333335
Average: 2.3 (3 votes)