Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit halušky s uzeným a kyselým zelím | recept

Halušky se zelím | recept. Halušky jsou tradičním slovenským pokrmem. Jedná se o noky z těsta ze syrových brambor. Uvařit halušky není vůbec těžké, troufám si říci, že to zvládne i začínající kuchařka. Je to pokrm rychlý, nejvíce času zabere příprava surovin. Na Slovensku se halušky připravují s brynzou, ta ale ne každému chutná a ne všude ji prodávají. Ochutnala jsem i halušky s mákem, ale s anglickou slaninou a zelím je mám nejraději. Nabízím recept na halušky s uzeným masem a kyselým zelím, tak jak je děláme u nás doma. Množství surovin si určíte sami, podle připravovaného množství a chuti.

Co je potřeba

  • brambory
  • polohrubá mouka
  • kysané zelí
  • anglická slanina
  • cibule
  • sádlo
  • pepř
  • sůl
  • kmín
1

Začneme přípravou slaniny a zelí. Kdybychom začali připravovat nejprve brambory, zhnědly by nám a halušky by neměly hezkou barvu. Na lžíci sádla, nejlépe domácího, osmažíme drobně pokrájenou cibuli do světle růžova. Přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a počkáme až se vypraží tuk.

2

Když slanina pustila tuk, vložíme překrájené kysané zelí, kmín, pepř, přiklopíme poklicí a při mírné teplotě dusíme do změknutí zelí. Postavíme si na sporák hrnec s vodou na vaření halušek. Vodu dostatečně osolíme, protože halušky se nesolí. Volíme hrnec raději větší, halušky se v něm lépe uvaří. V malém množství vody by mohly osliznout.

3

Oloupané brambory rozstrouháme na velmi jemném struhadle. Chceme-li si ušetřit práci, umeleme je v robotu nebo masovém strojku. Musí být hodně najemno. Vodu z nastrouhaných brambor nevyléváme, obsahuje hodně škrobu, který potřebujeme, nepřidává se vejce. Některé recepty radí vodu vymačkat a vejce přidat, že se halušky pak nerozvářejí. Ale podle mě se Vám to podaří i bez vejce. Do umletých nebo rozstrouhaných brambor přisypáváme polohrubou mouku tak, aby vzniklo polotuhé těsto.

4

Těsto při protlačování přes síto nesmí protékat, ale musí odpadávat po kouskách. Správnou hustotu jednoduše vyzkoušíte tak, že kousek těsta vhodíte do vroucí vody. Jestliže se nerozpadne, je hustota správná. V případě, že je těsto řídké, haluška se rozvaří a musíte přidat mouku. Halušky protlačujeme přes síto do vody, když vyplavou, jsou hotové. Odebíráme je cedníkem nebo je přes cedník přecedíme. Neproléváme studenou vodou.

5

Uvařené halušky promícháme se směsí slaniny, cibulky a zelí. Podle chuti dosolíme. Rozdělíme na talíře a podáváme. Jídlo je velmi syté.

Nevlastníte-li cedník na halušky, pokrájejte těsto na prkýnku na drobné kousky a rychle vhazujte do vroucí vody. Chce to trochu cvik a rychlost, proto to nedoporučuji začátečníkům.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články