Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit hovězí vývar s masem a vídeňskými noky | recept

Hovězí vývar s masem a vídeňskými noky | recept. Polévky jsou důležitou součástí jídelního lístku. Mají za úkol povzbudit chuť k jídlu a podporují vyměšování trávicích šťáv před dalším chodem. Polévky se dělí podle způsobu přípravy na čisté vývary a zahuštěné. Čisté vývary se podávají jako posilující polévky nemocným a rekonvalescentům, zahuštěné mohou nahradit hlavní jídlo. V zimě polévka zahřeje, v létě zase pomáhá dodržovat dostatečný příjem tekutin. Polévek je nepřeberně druhů, na výběr je mnoho zavářek, koření i zeleniny. Zkuste si uvařit podle našeho článku vývar s vídeňskými noky.

Co je potřeba

  • hovězí maso na polévku
  • voda
  • cibule
  • mrkev
  • petržel
  • sůl
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • celé vejce
  • krupice
  • muškátový květ
  • kousek másla
  • zelená nať
1

Neuvádím množství, řiďte se tím, kolik porcí polévky připravujete. Maso na polévku dejte do vody, přidejte očištěnou zeleninu a polévkové koření. Zvolna vařte asi 2,5 hodiny. Zeleninu do vývaru nekrájejte, vařte ji vcelku. Pozor na množství mrkve a petržele, zeleniny nesmí být příliš velké množství, polévka by byla sladká. Celer můžete přidat bez omezení. Vývar solte teprve půlhodinu před dokončením varu. Hotový vývar proceďte hustým cedníkem.

2

Vídeňské noky pro čtyřčlennou rodinu připravte z 1 celého vejce, 35 g změklého másla, špetky muškátového oříšku, soli a krupice. Máslo utřete se solí, kořením, krupicí a přidejte vejce. Vymíchejte hustější těstíčko a nechte ho chvilku odpočinout. Těsto nesmí být moc husté, noky by byly tvrdé.

3

Z odleželého těstíčka krájíme nožem kousky a navlhčenou rukou je vytvarujeme. V originálním návodu je rada, vykrajovat je namočenou kávovou lžičkou, mně se to nedaří, ale můžete to zkusit. Třeba budete šikovnější. Noky si připravte předem, abyste je měli stejnoměrně uvařené. Odlijte si část hotového vývaru a noky v něm uvařte. Jsou vařené během 3-4 minut. Uvařené je vyjměte a propláchněte studenou vodou.

4

Maso pokrájejte na úhledné kousky, vařenou zeleninu na tenké nudličky. Zelenina je tam jen pro pestrost, nedávejte jí moc. Z vývaru seberte přebytečný tuk. Maso a zeleninu vložte do vývaru. Polévku prohřejte a podávejte.

5

Do talíře každému vložte přibližně 3 noky, přelijte polévkou a posypte čerstvě sekanou natí. Dobrou chuť!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat tlačenku doma | recept
Domácí tlačenka | recept. Tlačenka patří k tradičním zabijačkovým pochoutkám. V každém obchodě nabízejí několik druhů tlačenek, ale nevíte, jaké surov…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.