Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit hrstkovou polévku plnou luštěnin a zeleniny

Jak uvařit hrstkovou polévku plnou luštěnin a zeleniny | recept na hrstkovou polévku z luštěnin. Hrstka čočky, hrstka hrachu, hrstka fazolí, jednoduše hrstka luštěnin, proto také polévka zvaná hrstková. Luštěnina doslova v každé lžící a čím více, tím lépe. Tato tradiční hutná polévka plná výživných luštěnin a zeleniny zasytí natolik, že nahradí i hlavní chod. Dalo by se říct, takový kvalitní eintopf.

Co je potřeba

  • 5–6 hrstí (přibližně 300 g) jakýchkoliv drobnějších luštěnin (červená čočka, hnědá čočka, bílé fazole, červené fazole, hrách)
  • 1 pórek
  • 2 větší mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1–1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • špetka muškátového oříšku
1

Nejprve a s předstihem luštěniny zbavené nečistot zalijte studenou vodou a nechejte namočené nejméně 4 hodiny, nejlépe přes noc. U drobnějších postačí 4 hodinové máčení.

2

Následně ve větším hrnci na másle orestujte nadrobno nakrájený pórek.

3

Jakmile pórek zavadne, přidejte na kostičky nakrájené mrkve a petržel. Pár minut za stálého míchání restujte.

4

Přilijte připravený vývar (1 litr), přidejte snítky rozmarýnu a prolisovaný česnek.  Společně nechejte přejít varem.

5

Nyní stačí už jen přidat scezené, předem namočené, luštěniny a vařit do změknutí. Přibližně 40–50 minut. V případě, že začne polévka až příliš houstnout, přilijte zbylou část vývaru.

6

V závěrečné fázi odstraňte z polévky snítky rozmarýnu a přilijte smetanu. Současně dochuťte solí a muškátovým oříškem. Polévku pár minut prohřívejte.

7

Pak už jen přichystejte talíře, nalijte polévku, případně přidejte čerstvé pečivo a zažeňte hlad.

Různorodost přidávaných luštěnin dokonale vyřešíte zakoupením směsi luštěnin Hrstka, ve které jsou snad veškeré luštěniny, na které si vzpomenete.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.