Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit hustou zeleninovou polévku s cizrnou | recept

Hustá zeleninová polévka s cizrnou | recept. Tuto hustou zeleninovou polévku zařazuji do jídelníčku v rámci snižování hmotnosti. Abych nemusela vařit zvlášť pro sebe a zvlášť pro zbytek rodiny, do hotové polévky přidávám nějakou výraznější klobásu nebo kousky uzeného masa. Sama si pak dám stranou bezmasou verzi a ostatním strávníkům přidám uzeninu. Polévka chutná velmi dobře. Vyzkoušejte zeleninovou polévku s cizrnou.

Co je potřeba

  • 200 g vařené cizrny
  • 1 l vody 
  • 1 menší červená řepa
  • 2 velké brambory
  • kousek celeru
  • 2 hrsti špenátových listů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 2 bobkové listy
  • mletý pepř
  • sůl
  • 3 lžíce oleje
  • papriková klobása nebo kousek uzeného masa
  • lahůdkové droždí na ochucení (lze vynechat)
1

Na polévku budete potřebovat cizrnu. Cizrnu propláchněte a den předem namočte do studené vody, nejlépe přes noc. Druhý den ji slijte a v nové vodě uvařte téměř doměkka. Červenou řepu je zapotřebí také uvařit dopředu, do polévky se přidává vařená. Řepu vařte vcelku, jen omytou i s kořínkem. Vařenou nechte vystydnout a teprve pak oloupejte. Místo zdlouhavé přípravy cizrny můžete použít předvařenou z konzervy.

2

Cibuli nakrájenou na nudličky a česnek na plátky orestujeme v hrnci na oleji. Pak přidáme předvařenou cizrnu, celer a brambory nakrájené na malé kostičky, bobkové listy, mletý pepř a zalijeme vodou v níž jsme vařili cizrnu. Pokud použijeme konzervu, zalijeme směs vývarem. Zvolna vaříme do změknutí všech ingrediencí. Ke konci vaření polévku osolte.

3

Listový špenát omyjte, nechte ho okapat a pokrájejte ostrým nožem na proužky. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pro výraznější chuť polévky přidejte kousky uzeného masa nebo kolečka pikantní klobásy. Tyto přísady se do polévky vkládají až nakonec, nechají se jen prohřát.

4

Jakmile jsou brambory, celer a cizrna dostatečně měkké, šťouchadlem na brambory část zeleniny rozmačkejte. Polévka se tím zahustí a nemusí se přidávat mouka. 

5

Nakonec přidejte do vařící polévky zbývající připravené suroviny a polévku odstavte. Před podáváním ji nechte několik minut stát v hrnci s poklicí, aby se vše prohřálo. Pak servírujte. Podle chuti můžete přidat sušené lahůdkové droždí.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Bramborová polévka | recept. Jednou z nejznámějších polévek české kuchyně je bramboračka. Bramboračka se vaří podle různých receptů, v každém kraji se…