Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit italské čokoládové rizoto | recept

Jak uvařit italské čokoládové rizoto | recept. Čokoládová variace italského rizota je velice elegantním podáním klasické rýžové kaše, která je často spojována s rozvařenou hmotou neurčitého vzhledu. S tímto receptem ovšem uvaříte mléčnou rýži, která má styl. A to styl italského rizota. Je tedy neuvěřitelně rychlá na přípravu, lahodně krémová, ale především je stále al dente.

Co je potřeba

  • 150 g kulatozrnné rýže Arborio
  • 30 g másla
  • 600–700 ml nejlépe plnotučného mléka
  • 150 g hořké čokolády
  • 2 lžíce javorového sirupu (lze i datlový, agávový či čekankový)
  • 1 lžička tmavého kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
1

Nejprve na mírném ohni ohřejte mléko. Nemusí být horké, stačí, když bude teplé či vlažné.

2

Poté na rozpáleném másle přibližně 5 minut opékejte rýži, dokud její zrníčka nezprůhlední.

3

K rýži postupně přilévejte teplé mléko a na středním ohni za občasného míchání vařte, dokud rýže nenabobtná a nebude měkká. K tomu postačí 15–25 minut. Do hrnce vždy přidávejte pouze 1–2 naběračky mléka, nechejte jej do rýže téměř vstřebat a teprve pak přidejte další.

4

Jakmile je rýže krásně krémová a měkkost dle vašeho gusta, nenechte mléko zcela vyvařit a do hrnce přisypte nahrubo nasekanou čokoládu s kakaem. Za stálého míchání nechejte rozpustit. Pokud se v tuto chvíli zdá rizoto ještě příliš husté, můžete jej naředit dalším mlékem. Osobně mám raději řidší rizoto, tudíž jsem ve výsledku použila celý ¾ litr mléka.

5

Na závěr rizoto oslaďte sirupem, provoňte skořicí a už jen promíchejte.

Tím máte uvařeno a můžete tuto úžasně krémovou variantu mléčné rýže servírovat. K dozdobení jsou skvělé plátky kokosu, které čokoládovou chuť báječně doplní. Hodí se i lístky svěží máty, stejně tak šťavnaté kousky ovoce.

Pro děti a milovníky opravdu sladkých chutí můžete rizoto připravit i z mléčné čokolády, nebo čokolády nakombinovat půl na půl. V případě zcela mléčné varianty ovšem zvažte množství sirupu, kterým v závěru rizoto osladíte.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.