Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit jihoamerické dušené batáty s černými fazolemi | recept

Jak uvařit jihoamerické dušené batáty s černými fazolemi | recept. Sladké brambory podušené v jednom hrnci s rajčaty a voňavou variací pikantního koření jsou spolu s výraznými, jemně nasládlými černými fazolemi pokrmem plným famózních chuťových i barevných kontrastů. 

Co je potřeba

  • 1 velký batát (přibližně o váze 400 g)
  • 300 g sterilovaných černých fazolí
  • 1 konzerva drcených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička červené papriky (dle chuti možno i pálivé)
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • sůl a pepř na dochucení
1

V hrnci na rozpáleném oleji dozlatova orestujte najemno nakrájenou cibuli spolu s nadrobno nasekaným česnekem.

2

Přisypte kurkumu, koriandr, červenou papriku, kajenský pepř a za stálého míchání přibližně dvě minuty restujte, dokud se koření nerozvoní.

3

Do kořeněného základu přidejte oloupané, na menší kostky nakrájené batáty a promíchejte tak, aby se každý kousek kořením zcela obalil.

4

Poté k nim přidejte drcená rajčata s rajčatovým protlakem a jen pár minut poduste. Stačí 3–5 minut.

5

Vlijte předem připravený vývar a za občasného míchání duste na středním ohni 15–20 minut, dokud nejsou batáty měkké. A to jsou poměrně rychle.

6

Na závěr vmíchejte scezené sterilované fazole a dle chuti osolte a opepřete.  Vše společně na mírné ohni prohřejte, ale nevařte, jelikož fazole z konzervy jsou samy o sobě již měkké.

Podávejte s kuskusem, bulgurem či s rýží a ozdobte čerstvou zelenou bylinkou. Senzační je kombinace s koriandrem, petrželkou či jarní cibulkou.

Pokud je pro vás chuť výsledného pokrmu příliš kořeněná a ocenili byste určité zjemnění, můžete na úplný závěr do hrnce přidat smetanové žervé či tavený sýr. Chuť je pak opravdu výtečná. A naopak přiostřit můžete například čili pastou či červenou kari pastou.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.