Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit kedlubnovou omáčku | recept

Kedlubnová omáčka | recept. Kedlubny, zdužnatělé hlízy brukve, jsou oblíbenou zeleninou. Jsou k dispozici po celý rok v odrůdách různých velikostí. Barva bulev je světle zelená nebo fialová. Fialové kedlubny obvykle nedřevnatějí a mají jemnější chuť. Kedluben je bohatým zdrojem vitaminu C, karotinu, vápníku, železa, fosforu a draslíku. Vitaminy jsou obsaženy i v listech, proto mladé lístky drobně krájíme a zdobíme jimi pokrm. Následující recept na omáčku z kedlubnů je velmi starý, nikdy jsem neměla odvahu jej vyzkoušet. Omáčka chutí překvapila, rozhodně jsme ji neměli naposledy. Odložte předsudky a zkuste si omáčku podle našeho receptu připravit.

Co je potřeba

  • 0,5 kg kedlubnu
  • kelímek kysané smetany
  • 1 menší cibule
  • sádlo
  • sůl
  • lžička sladké papriky
  • špetka zázvoru
  • hladká mouka na zahuštění
  • vývar z masa
1

Očištěný kedluben nakrájíme na malé kostičky nebo hranolky. Cibuli pokrájíme nadrobno. V nádobě rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Když cibulka zežloutne, přidáme kedluben, lehce ho osmažíme a přidáme sůl a koření. Zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme zeleninu do poloměkka.

2

Na zahuštění omáčky si připravíme zakysanou smetanu se lžící hladké mouky. Mouku vidličkou rozmícháme ve smetaně. Aby se po přidání smetany do omáčky smetana nesrazila, přidáme do ní lžíci omáčky a prošleháme.

3

Smetanu s moukou vlijeme do připravované kedlubnové omáčky a povaříme. Na závěr kedlubnovou omáčku podle své chuti dokořeníme. Přidat můžeme pepř, popřípadě přisladíme. Omáčka se podává s vařeným vejcem a bramborem. Zdobíme drobně posekanými středovými lístky.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.