Kedlubnová omáčka | recept. Kedlubny, zdužnatělé hlízy brukve, jsou oblíbenou zeleninou. Jsou k dispozici po celý rok v odrůdách různých velikostí. Barva bulev je světle zelená nebo fialová. Fialové kedlubny obvykle nedřevnatějí a mají jemnější chuť. Kedluben je bohatým zdrojem vitaminu C, karotinu, vápníku, železa, fosforu a draslíku. Vitaminy jsou obsaženy i v listech, proto mladé lístky drobně krájíme a zdobíme jimi pokrm. Následující recept na omáčku z kedlubnů je velmi starý, nikdy jsem neměla odvahu jej vyzkoušet. Omáčka chutí překvapila, rozhodně jsme ji neměli naposledy. Odložte předsudky a zkuste si omáčku podle našeho receptu připravit.
Co je potřeba
0,5 kg kedlubnu
kelímek kysané smetany
1 menší cibule
sádlo
sůl
lžička sladké papriky
špetka zázvoru
hladká mouka na zahuštění
vývar z masa
1
Očištěný kedluben nakrájíme na malé kostičky nebo hranolky. Cibuli pokrájíme nadrobno. V nádobě rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Když cibulka zežloutne, přidáme kedluben, lehce ho osmažíme a přidáme sůl a koření. Zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme zeleninu do poloměkka.
2
Na zahuštění omáčky si připravíme zakysanou smetanu se lžící hladké mouky. Mouku vidličkou rozmícháme ve smetaně. Aby se po přidání smetany do omáčky smetana nesrazila, přidáme do ní lžíci omáčky a prošleháme.
3
Smetanu s moukou vlijeme do připravované kedlubnové omáčky a povaříme. Na závěr kedlubnovou omáčku podle své chuti dokořeníme. Přidat můžeme pepř, popřípadě přisladíme. Omáčka se podává s vařeným vejcem a bramborem. Zdobíme drobně posekanými středovými lístky.
Kedlubny plněné masovou náplní | recept. Zelenina, plněná ochuceným mletým masem, nemusí být jen všeobecně známá paprika. Plnit jdou i jiné druhy např…
Rané brambory na smetaně | recept. Také se každý rok těšíte na to, až se v prodeji objeví první tuzemské rané brambory? Mám to stejně a tak konec červ…
Řecké tzatziky | recept. Mnozí z vás na dovolené v Řecku určitě ochutnali jejich místní specialitu – tzatziky. Je to směs rozstrouhané okurky s hustým…
Diskuze k článku