Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit kuřecí játra s karamelizovanými jablky

Jak uvařit kuřecí játra s karamelizovanými jablky | recept z kuřecí játry. Tento recept je dokonalým návodem, jak velice snadno z obyčejných kuřecích jater připravit jídlo hodné michelinské hvězdy. Jen taková jídla se nebojí neotřelých kombinací slané a sladké chuti, zakomponování ovoce a podobně. Nebojte se ani vy a v duchu michelinského šéfkuchaře zkombinujte játra s pikantním balzamikem a sladkými karamelizovanými jablky. Výsledek bude přímo mistrovský.

Co je potřeba

Játra:

  • 1 kg očištěných kuřecích jater
  • 50–100 ml olivového oleje na opečení jater
  • 200 ml balzamikového octa
  • 100 g medu
  • 50 g másla
  • sůl a pepř

Karamelizovaná jablka:

  • 6 ks jablek
  • 4 lžíce medu
  • 50 g másla
1

Nejprve si připravte jablka. Ta oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na plátky silné 1 cm. Plátky jablek vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte medem a poklaďte plátky másla.

2

Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, dozlatova přibližně 30 minut. Jablka zhruba v polovině doby pečení opatrně promíchejte, aby se rozpuštěným medovým máslem obalily všechny plátky.

3

Zatím co jablka karamelizují v troubě, vezměte k ruce důkladně očištěná, odblaněná, játra a nakrájejte je. Kousky by neměly být úplně drobné, ať se hezky zakousnete.

4

Následně je zprudka orestujte na větším množství oleje tak, aby byla ze všech stran zatažená, opečená dozlatova, ale nevysušená a uvnitř stále šťavnatá. Případnou vzniklou tekutinu (šťávu) nechejte vydusit a pak do pánve přidejte med s balzamikovým octem a svařte do konzistence sirupu, občas promíchejte.

5

Pánev stáhněte z plotny, játra osolte a opepřete a na závěr vmíchejte máslo.

6

Nyní ve stylu michelinského šéfkuchaře takto připravená játra servírujte společně s opečenými jablky, ozdobte snítkou rozmarýnu a přiložte nasucho opečený toast.

Směle místo kuřecích jater použijte játra vepřová, hovězí či si dopřejte některá z tučnějších, například kachní. Tučnější játra naprosto perfektně vyváží slanou a sladkou chuť zkombinovanou v jednom pokrmu.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.