Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit kuřecí polévku s kokosovým mlékem a čočkou Beluga | recept

Jak uvařit kuřecí polévku s kokosovým mlékem a čočkou Beluga | recept. Talíř plný nevšedních chutí, vůní a kombinací, který je ale doslova trefou do černého. Právě černá je čočka, která je spolu s kuřecím masem, kořenovou zeleninou a delikátně ochucenou směsí žampionů a rajčat, promíchaná s poctivým vývarem a krémovým kokosovým mlékem do jedinečné polévky, která překvapí nejen výtečnou chutí, ale i sytostí.

Co je potřeba

  • 200 g černé čočky Beluga
  • 400 ml kokosového mléka

Na vývar:

  • 2 větší mrkve
  • 3 kořenové petržele
  • ½ bulvy celeru
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 2 cibule
  • 500 g kuřecích hřbetů či křídel
  • 350 g kuřecích prsíček
  • 1 kostka kuřecího či zeleninového bujonu
  • 1,5 l vody

Na zeleninovou směs:

  • 250 g cherry rajčátek
  • 250 g žampionů
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 lžíce rybí omáčky
1

Černou čočku uvařte dle návodu na obalu.

2

Na vývar vložte do vyššího hrnce kuřecí prsa spolu se hřbety či křidélky.

3

Přidejte k nim očištěnou, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, přepůlené cibule a oloupaný zázvor. Suroviny zalijte vodou tak, aby byly ponořené, přidejte kostku bujonu a vařte zhruba 40 minut.

4

Uvařený vývar přeceďte a ze sítka odeberte kuřecí prsa a část kořenové zeleniny, tyto ingredience v závěru přidáte zpět do vývaru. Množství a poměr zeleniny volte dle své chuti a oblíbenosti. Ostatní uvařenou zeleninu a hřbety již nebudete potřebovat.

5

Vybranou zeleninu po vychladnutí nakrájejte na kousky a kuřecí prsa natrhejte po vláknech.

6

Připravte zeleninovou směs –  orestujte na pánvi s olivovým olejem nadrobno nakrájenou cibuli a plátky česneku

7

Poté do pánve přisypte třtinový cukr s koriandrem a zakápněte rybí omáčkou a limetkovou šťávou. Rybí omáčku můžete nahradit směsí z 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžičky worcesteru a 1 jemně nasekané ančovičky.

8

Jakmile cukr zkaramelizuje a výrazná rybí omáčka odpaří, přidejte přepůlená cherry rajčátka, která stačí se základem jen prohodit.

9

Následně přidejte očištěné žampiony nakrájené na tenké plátky a pár minut poduste.

10

Obsah pánve, i se vzniklou šťávou, přesuňte do scezeného vývaru.

11

Přidejte i předem nakrájenou kořenovou zeleninu s trhaným masem.

12

Na závěr přisypte uvařenou čočku a přilijte kokosové mléko.

Vše společně na mírném ohni jen pár minut prohřejte, dle chuti osolte či opepřete a pak už jen naplňte talíře a s gustem si polévku vychutnejte.

Polévku zlepšíte, pokud ji na talíři doplníte nadrobno nakrájenou čili papričkou. Jemně krémová chuť polévky je v kombinací s ostrou papričkou opravdu excelentní.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit krémovou čočkovou polévku
Jak uvařit krémovou čočkovou polévku | recept na čočkový krém. Což o to, horká polévka zahřeje jakákoliv, ale tato polévka z červené čočky zahřej…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.