Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit ostré špagety s cuketou a salámem | recept

Ostré špagety s cuketou a salámem | recept. Následující recept patří k našemu rodinnému stříbru. Jedná se o variaci na rajčatovou omáčku na špagety. Podle sezóny lze měnit zeleninu, ale nám se osvědčila následující kombinace. Patří sem cuketa, paprika a samozřejmě cibule s česnekem. Nesmí chybět ani rajčatový protlak, případně rajčatová pasata. Osobně v této omáčce nepotřebuji něco masového, ale rodina si vždy žádá alespoň kousek dobrého salámu. Pravdou je, že díky němu dostane omáčka pravý „šmak“. Skvělou vůni a báječnou chuť dotvoří bylinky.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g oblíbeného salámu
  • 200 g špaget (mohou být i celozrnné)
  • 1 velký rajčatový protlak
  • 1 chilli papričku nebo lžičku chilli omáčky
  • 1 malou cuketu
  • 1 malou bílou papriku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžičku sladké papriky
  • 1 lžičku oregana
  • 1 lžičku bazalky
  • sůl a pepř
  • 30 g eidamu
  • 20 g parmezánu
1

V prvním kroku si oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. V hlubším hrnci rozpálíme olej a cibuli i česnek orestujeme dozlatova. Mezitím cuketu zbavíme slupky, z papriky vyjmeme střed se všemi zrníčky a obojí spolu se salámem nakrájíme na drobné kostky. Chilli papričku podélně rozkrojíme a nasekáme ji nadrobno. Do osolené vroucí vody vhodíme špagety a uvaříme je doměkka.

2

Jakmile se česnek rozvoní, přihodíme chilli papričku i ostatní připravenou zeleninu, promícháme a několik minut opékáme. Poté přihodíme salám. Než se nám opečeme i salám, otevřeme si konzervu rajčatového protlaku. Jakmile se salám rozvoní, přidáme rajský protlak, přilijeme trochu vody a promícháme. Stáhneme plamen a necháme omáčku ještě několik minut probublávat.

3

V mezičase si nastrouháme sýry a smícháme je dohromady. Asi třetinu až polovinu nastrouhaného sýra přidáme do omáčky, zbylý sýr necháme na ozdobu. Do hotové omáčky přisypeme většinu bylinek a koření, osolíme a opepříme.

4

Špagety slijeme a rozdělíme na jednotlivé porce, navršíme omáčku a posypeme zbylými sušenými bylinkami, sýrem a podáváme. Přeji dobré chutnání!

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Tipy na rajčatovou omáčku pro kuchařské začátečníky. Rajčatová omáčka nemusí nutně být tou „rajskou“, která českého strávníka provází od mateřské škol…