Co je potřeba

Na polévku:

  • 50 g másla
  • 5 středně velkých cibulí
  • 1 stroužek česneku
  • 0,75 l vývaru z masa nebo kostí
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 100 ml bílého suchého vína
  • sůl
  • pepř
  • nať libečku

Na krutonky:

  • 2 rohlíky
  • máslo
  • tvrdý sýr (čedar)
1

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Česnek nasekáme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a za stálého míchání smažíme. Cibule musí získat zlatou barvu, ale nesmí se připálit. Barva cibule určuje barvu hotové polévky.

2

Zhruba po 10 minutách smažení cibule zezlátne. Přidáme 2 polévkové lžíce hladké mouky a 2 minuty mícháme. Do cibulového základu vlijeme suché bílé víno a několik minut vaříme. Téměř všechen alkohol vyprchá a zbyde jen aroma vína. Pomalu začneme přilévat vývar a metličkou prošleháváme, aby v polévce nebyly hrudky. Osolíme, opepříme a vaříme ještě zhruba 15 minut.

3

K polévce si připravíme krutony. Nejrychleji je uděláme z rohlíků, které mohou být starší. Rohlíky nakrájíme na plátky, velmi lehce potřeme máslem a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Pečeme na suchém plechu. Krutony zapékáme v troubě při teplotě 200 °C dorůžova. Troubu je nutné hlídat, zapékání trvá několik málo minut.

4

Hotovou polévku nalijeme do misek, posypeme nakrájeným libečkem a trochou sýra. Ozdobíme krutony a servírujeme. Ostatní krutony podáváme zvlášť na talířku a každý si je do polévky vloží sám (aby se nerozmočily). Přeji dobré chutnání!

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (6 votes)