Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit polévku z hub a červené čočky

Jak uvařit polévku z hub a červené čočky | recept na houbovou polévku. Tato hustá zeleninovo-houbová polévka přijde vhod v chladnějších podzimních dnech. Je sytá a tak ji lze podávat jako tzv. svačinovou polévku s pečivem. Polévku není třeba ničím zahušťovat, červená čočka se snadno rozvaří a přirozeně ji zahustí. Doporučuji část čočky uvařit zvlášť a přidat do talíře k již hotové polévce na okrášlení. Věřím, že si pochutnáte.

Co je potřeba

  • 1,5 l masového nebo zeleninového vývaru (vody)
  • 200 g červené čočky
  • 2 velké brambory
  • 1 větší cibule
  • 50 g slaniny
  • 2–3 stroužky česneku
  • 250 g lesních hub
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • zelená petržel
  • drcený kmín
  • trochu tymiánu
  • lžíce sádla nebo oleje
1

V hrnci rozehřejte tuk a vyškvařte na něm kostičky slaniny. Přidejte jemně pokrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.

2

Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na kousky. Jestliže nemáte čerstvé houby, namočte si alespoň 2 hodiny předem houby sušené. Polévku je lépe vařit z několika různých druhů lesních hub, chuť bude výraznější.

Houby přidejte do hrnce spolu s kořením a nechte dusit pod pokličkou asi 10 minut. Budou-li se přichytávat ke dnu, zlehka je podlijte vývarem. Sušené houby duste déle než čerstvé, musejí být měkké.

3

K měkkým houbám přisypte čočku, vše zalijte vývarem a povařte 5 minut.

4

Nakonec do polévky vložte kostičky z brambor a přibližně 15 minut ještě vařte. Hotovou polévku osolte podle chuti a okořeňte prolisovaným česnekem. Po částečném zchladnutí přidejte petrželovou nať. Do hotové polévky si každý strávník může přidat lžíci zakysané smetany, ale není to nutné.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit houbovou paštiku
Jak připravit houbovou paštiku | recept z čerstvých lesních hub. Název houbová paštika je celkem zavádějící, respektuji oficiální název, ale lépe by s…
Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou
Z vycházky už si v tuto dobu, máte-li štěstí, můžete přinést čerstvé houby. Mezi nejznámější druhy rostoucí na jaře patří kromě jiných i Závojenka pod…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.