Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit polévku z mladého zeleného hrášku | recept

Polévka ze zeleného hrášku chutná zejména dětem a to i těm, které luštěniny odmítají. Polévka má krémovou konzistenci, nasládlou chuť a zasytí. Podáváme ji jako svačinu nebo v kombinaci s lehkým hlavním jídlem. Hrášek obsahuje mnoho vitaminů a nerostných látek, ty se však varem ničí, proto do polévky před konzumací vložíme hrst čerstvého vyloupaného hrášku. Hrášek obsahuje také vlákninu, pomáhá při vyprazdňování, snižuje cholesterol. Je vhodný pro děti, diabetiky a těhotné ženy. Hlavní sezona hrášku právě vrcholí, nabízím proto recept na polévku.

Co je potřeba

  • 500 g zeleného hrášku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 středně velká cibule
  • 50 g másla
  • kousek anglické slaniny nebo jiné uzeniny
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • chléb, máslo a česnek na krutony
1

Hrášek vyloupeme z lusků, lusky opláchneme a použijeme je do zeleninového vývaru. Pokud nemáme možnost sehnat čerstvé hrachové lusky, koupíme mražený hrášek. Mražený hrášek se kvalitou vyrovná čerstvému, jsou v něm zachovány důležité vitaminy. V obchodě vybíráme sáček, ve kterém je hrášek pěkně sypký. Nesmíme nahmatat „sníh“ nebo si přinést domů pytlík, jehož obsah tvoří jedna velká hrouda. Taková zelenina byla špatně skladována, byl přerušen předepsaný teplotní řetězec.

2

V hrnci na rozpuštěném másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Cibule musí být středně velká až velká. Polévka se ničím jiným, než hráškem a cibulí, nezahušťuje. Pro výraznější chuť polévky můžeme k cibuli přidat plátky anglické slaniny nebo jiné uzeniny. Uzeninu opečeme z obou stran a vyjmeme.

3

Do základu přisypeme hrášek. Je-li málo sladký, přidáme trochu krupicového cukru a necháme ho zkaramelizovat. Několik minut hrášek promícháváme na cibulce. Prohřátý hrášek zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a necháme vařit. Vaří se jen několik málo minut, je brzy měkký.

4

Mezitím, co se nám vaří hrášek doměkka, si připravíme vložku do polévky – opečené chlebové krutony. Starší chléb nakrájíme na kostičky a opečeme na másle společně s prolisovaným česnekem. Často mícháme, chléb se na másle rád připaluje.

5

Po uvaření hrášku polévku tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Bez použití mixéru lze polévku propasírovat přes síto. Hráškový krém ochutíme zakysanou smetanou a popřípadě dosolíme. Můžeme do něj vmíchat část syrového hrášku.

6

Hotovou polévku z mladého zeleného hrášku podáváme s opečenými chlebovými krutony s česnekem. Přeji dobré chutnání!

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články