Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit polévku z pečeného česneku | recept

Polévka z pečeného česneku | recept. Česnek je jednou ze stálic zeleninového sortimentu, lze ho sehnat kdykoliv během roku a lze ho i snadno skladovat (samozřejmě lze diskutovat o jeho kvalitě). Proto si tuto polévku můžeme připravit prakticky, kdykoliv nás napadne. Česnek navíc prospívá zdraví, které rozhodně neškodí v těchto chladných měsících podpořit. Tato česnečka je sice trochu pracnější a časově náročnější, ale její jemná chuť tuto námahu plně vynahradí. Pečení totiž česneku dodá nasládlou chuť, která skvěle doplní jeho klasickou štiplavost.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

- 1 palice česneku+ cca jeden až dva stroužky na ozdobu
- 1 středně velká brambora
- 1 menší cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- ¼ litru zeleninového vývaru
- 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- pečivo k podávání

1
Jako první krok je třeba upéct česnek. Můžeme si jej upéct i den dopředu. Celé palici česneku odkrojte špičku, slupky ponechejte, vložte na plech pokrytý papírem na pečení a vložte do středně vyhřáté trouby (cca 180 °C), takto pečte přibližně hodinu, dokud se česnek nezačne zabarvovat do světle hněda. Když ho opatrně zmáčknete, tak by měl být měkký. Využijte třeba rozpálenou troubu, když pečete něco jiného.
2
Mezitím si můžeme udělat základ na polévku. Cibuli i brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. V hrnci rozpálíme olej. Nejdříve na něj nasypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom přidáme brambory a zalijeme vývarem. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme povařit, dokud brambory nezměknou.
3
Když je česnek upečený, opatrně ho vymačkáme ze slupky na menší talířek. Můžeme ho ještě pomačkat vidličkou. Jakmile jsou brambory uvařené doměkka, přidáme do hrnce i připravený česnek a ještě necháme chvíli prohřát, aby se všechny chutě propojily.
4
Následně si připravíme česnek na ozdobu. Stroužky zbavíme slupek a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a česnek na něm z obou stran opečeme dozlatova. Nakonec do polévky přidáme ještě zakysanou smetanu a všechno promixujeme do hladkého krému.
5
Polévku z pečeného česneku nalijeme do talířů, ozdobíme opečenými plátky česneku a podáváme s pečivem, případně můžeme doplnit snítkou nějakých zelených bylinek. Dobrou chuť.
Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články