Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit rizoto s červenou řepou a koprem z rýže Arborio

Jak uvařit rizoto s červenou řepou a koprem | recept na rizoto z červené řepy z rýže Arborio. Aneb hezky zdomácněle růžové rizoto. Dokonalá harmonie chutí vytvořená spojením červené řepy a kopru dodá základnímu italskému rizotu, kterému stačí rýže Arborio, dobré víno a vývar, nebývalý a pravda růžový rozměr. Ten je navíc podpořen přidanou červenou cibulí a červeným vínem. Věřte mi, že pánům lamentujícím nad barvou rizota, vezme vítr z plachet první ochutnání.

Co je potřeba

  • 400 g rýže Arborio
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 1,5 l vývaru
  • 500 g uvařené či upečené červené řepy
  • 50 g tučného, výraznějšího sýru (parmazán, gouda)
  • 1–2 hrsti nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
1

Ve větším hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájenou červenou cibuli a nasekaný česnek.

2

Jakmile začnou získávat zlatavou barvu, přisypte rýži Arborio.

3

Tu mírně za stálého míchání opražte (nechejte jakoby zatáhnout) a přilijte červené víno.

4

Víno nechejte téměř odpařit a pak postupně přilévejte vývar až do chvíle, než bude rýže uvařená. To trvá přibližně 20 minut, rýže bude na skus a nabobtná.

5

Poté přidejte nadrobno nakrájenou červenou řepu. Tu si předem buď uvařte v osolené vodě, nebo upečte jednotlivě zabalenou do alobalu v troubě. Pečte hodinu až hodinu a půl na 200 – 220 ˚C. Ideálně připravenou řepu poznáte tak, že jí lehce projede nůž. V obou případech připravujte řepu neloupanou, oloupejte ji až po uvaření či upečení.

6

Řepu v rýži pár minut prohřejte a přidejte najemno nastrouhaný sýr. Ten nechejte za stálého míchání roztavit. Pokud v této fázi vzhledem k přidanému sýru rizoto až příliš zhoustne, dolijte ještě vývar. Výsledné rizoto má být vláčné a krémové, jakoby polotekuté, nikoliv lepivá hmota.

7

Na závěr už jen stačí dodat nasekaný čerstvý kopr, případně podpořený i dílem sušeného kopru, kapary, máslo na zjemnění, sůl a pepř. Vše dohromady prohřejte, přiklopte poklicí a nechejte pár minut dojít, aby se chutě propojily.

8

Na talíři rizoto ozdobte pár snítkami kopru a dle chuti nastrouhaným sýrem.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články