Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit rizoto z pečeného kuřete v tlakovém hrnci | recept

Rizoto s kuřecím masem | recept. U nás doma děti milují pečené kuře s vařeným bramborem. Vždycky nám půlka pečeného kuřete zbude na druhý den. Ohřívané, to není ono, a tak z té zbylé půlky dělám výborné rizoto s čerstvou strouhanou zeleninou a domácím mraženým hráškem. Dříve jsem rizoto pekla v horkovzdušné troubě, ale od té doby, co mám nový tlakový hrnec, ho dělám v něm. Vaření v tlakovém hrnci je rychlé, ušetříte za elektřinu a hlavně svůj čas.

Co je potřeba

  • pečené kuře od včera (nejlépe půlka)
  • 4 sáčky rýže (použila jsem dlouhozrnnou, lepší je parboiled)
  • 1l vody
  • 2 čajové lžičky soli
  • mrkev, celer, petržel
  • hrst mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • polévkové koření (používám Maggi)
  • 2 čajové lžičky Harmonie chuti
  • 2 čajové lžičky sušeného česneku
  • 1 čajová lžička grilovacího koření
  • na postrouhání tvrdý sýr
1

Pusťme se do přípravy rizota. A protože chceme zpracovat kuře v lednici, vytáhneme si ho. Pečené kuře, které nám zbylo z předešlého dne, pěkně obereme a maso pokrájíme na kostičky.

2

Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Používám mrkev, celer a petržel. Osvědčená kombinace, která snad nikdy v kuchyni nezklame.

3

Zbylý sos dáme do tlakového hrnce. Zapneme elektrický sporák na číslo 6 (maximum) a na rozehřátém sosu necháme zpěnit na kostičky nakrájenou cibuli. Když je cibule zpěněná, stáhneme plotýnku na číslo 4 a do tlakového hrnce nasypeme nastrouhanou zeleninu, hrášek a koření.

4

Důkladně promícháme a přidáme propláchnutou rýži (rýži proplachujeme tak dlouho pod studenou vodou, dokud z rýže neteče čirá voda). Vše promícháme a zalijeme jedním litrem vody. Dle potřeby ještě osolím a kápnu trochu polévkového koření (rizoto už potom nemusím dochucovat).

5

Tlakový hrnec odstavíme z plotýnky, uzavřeme a nastavíme do polohy 2.

6

Hrnec vrátíme zpět na plotnu, kterou zapneme na číslo 6, a takto necháme, dokud hrnec nezačne syčet. Hned jak začne syčet, si nastavíme minutku na 6 minut a sporák stáhneme na číslo 2 (nezapomeňte na to, jinak se vám rizoto s kuřecím masem připálí). Po šesti minutách sporák vypneme, tlakový hrnec odstavíme z plotny a takto ho necháme ještě 5 minut odpočinout. Poté opatrně vypustíme páru, sundáme víko a kuřecí rizoto vařečkou promícháme.

7

Hotové rizoto s kuřecím masem a zeleninou nejradši servíruji jako kopečky. Dělám to tak, že hrníček, mističku či jinou tvarově hezkou nádobu vypláchnu studenou vodou, lžící napěchuji hotové rizoto a potom opatrně obrátím na talíři jako bábovičku. :) Podáváme s kyselou okurkou nebo sterilovanou červenou řepou. Dobrou chuť!

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.