Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit rychlou omáčku z cukety | recept

Rychlá omáčka z cukety | recept. Cuketová sezóna je v plném proudu a vy už si s nimi nevíte rady? Zkusili jste je usmažit, zapéct, schovat do buchty, ale co jednoduchá omáčka k těstovinám? Z cukety lehce vykouzlíte výborný oběd v italském duchu nebo rychlou večeři. Nejen že si skvěle pochutnáte, ale také posílíte své zdraví. Cuketa je nízkokalorická, obsahuje mnoho minerálů a vitaminů a má hojivý účinek na trávicí systém. Nejvíce zdraví prospěšných látek skrývá cuketa ve své slupce.

Co je potřeba

Množství je uvedené pro 2-3 porce:

  • 1 cuketa
  • 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
1

Cuketu pečlivě omyjeme a celou ji nastrouháme na struhadle nahrubo. V případě, že máme cuketu starší nebo přerostlou, oloupeme ji a odstraníme z dužniny semínka.

2

Na hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej. Oloupané stroužky česneku rozmačkáme na olej a necháme rozvonět. Dáváme pozor, abychom česnek nepřipálili, byl by pak hořký.

3

Přidáme nastrouhanou cuketu a dle chuti sůl a pepř (nejlépe čerstvě rozdrcený). Krátce osmažíme a na středním plameni dusíme asi 20 minut. Cuketa pustí vodu, změkne a změní konzistenci na kašovitou.

4

Na závěr přimícháme zakysanou smetanu, krátce prohřejeme a můžeme podávat. Tato rychlá cuketová omáčka se výborně hodí k těstovinám, ozdobit ji můžeme lístky čerstvé bazalky.

Tip:

Omáčku z cukety posypte jemně strouhaným sýrem parmazánového typu a vytvoříte pochoutku jako vystřiženou z italské kuchařky.

Autor: Mef
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cuketové brownies | recept
Cuketové brownies | recept. Cuketa je všestranná letní zelenina. Jejím největším problémem však je, že se jí urodí hodně naráz. Pokud vám dochází nápa…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.