Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit šípkový džem (povidla) | recept

Šípkový džem | recept. Během září a počátkem října dozrávají plody plané růže ─ šípky. Šípky sbíraly už naše babičky a připravovaly z nich různé pochoutky, nápoje, omáčky ke zvěřině i polévky. Krásně červené nebo oranžové šípky obsahují mnoho vitaminu C, některé zdroje uvádějí, že dokonce více než citrony i pomeranče. Zkuste si uvařit výborný džem z šípků podle našeho receptu. Příprava je sice pracná, ale chuť vám to vynahradí. Až se v zimě budete zahřívat šálkem šípkového čaje a přikusovat linecké se šípkovou marmeládou, ani si na tu práci nevzpomenete. Tak hurá na šípky!

Co je potřeba

  • 1 kg očištěných šípků
  • 800g krystalového cukru
  • šťáva ze 2-3 citronů, popř. citronová kůra
  • vanilkový lusk nebo svitek celé skořice podle vlastní volby
  • voda
1

Šípky natrháme v čistém prostředí bez průmyslu, netrháme poblíž frekventovaných silnic nebo skládek. Vybíráme si jen velké plody, rychleji přibývají v košíku a velmi to oceníme při následném čištění. Šípky na povidla by se měly sbírat až po prvních mrazících, kdy změknou, ovšem čištění měkkých šípků je neskutečně protivná práce. Pomůžeme si mrazničkou.

2

Odstraníme zbytek okvětí (bubáky), plody rozpůlíme a obrácenou stranou lžičky vyškrábneme semínka i chloupky. Směr čištění je od bubáka ke stopce, pozor ale, abyste si nevyškrábli dužninu těsně u stopky. Pracujte v rukavicích a mějte oděv s dlouhými rukávy. Chloupky nepříjemně svědí a píchají (vyráběl se z nich svědivý prášek).

3

Očištěné šípky důkladně propereme pod tekoucí vodou na sítku. Odstraníme tak zbytky chloupků a nečistoty. Nejde to dokonale, malé množství chloupků vždy zůstane. Chcete-li dodržet postup vaření povidel z přemrzlých šípků, vložte je na noc do mrazničky. Já to nedělám, vařím je rovnou. Mám pocit, že rychleji zhoustnou, nejsou-li přemrzlé a rozdíl v chuti nepozoruji.

4

Připravené šípky vložíme do širokého kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byly všechny dostatečně ponořeny. Je potřeba zvolit opravdu velkou nádobu, abychom zkrátili dobu varu a zachovali alespoň část drahocenných vitamínů. Šípky vaříme do jejich změknutí. Změklé šípky rozmixujeme nebo přepasírujeme přes jemné sítko, odstraníme tím tvrdé slupky. Já dávám přednost mixování. Povidla nemají tak hladkou konzistenci jako pasírovaná, ale slupky jsou tak maličké, že je nelze poznat.

5

V dalším kroku přidáme cukr a šťávu ze 2-3 citronů. Máme-li bio citron, nastrouháme i trochu kůry na ovonění. Z koření se hodí celá skořice nebo vanilkový lusk. Záleží na vás, čemu dáváte přednost. Vaříme do zhoustnutí. Správně uvařená povidla nestékají z vařečky, nýbrž opadávají v kusech.

6

Vyzkoušejte hustotu na talířku. Po vychladnutí totiž ještě dost zhoustnou. Hotový šípkový džem plníme do sklenic a otáčíme dnem vzhůru na 15 minut. Zavařovat se nemusí, cukr konzervuje a jsou-li dostatečně hustá, nekazí se. Přeji vám dobré chutnání.

Takto připravený džem nebo chcete-li povidla, se hodí k přípravě omáček ke zvěřině, šípkového čaje nebo jako výborná pomazánka na vánoční linecké. Dobrá jsou také ochucená hřebíčkem.

Chloupky jsou opravdu velmi nepříjemné a jsou všude. Pozor na malé děti.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články