Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit špekové knedlíky k zelí nebo špenátu | recept

Špekové knedlíky | recept. V české kuchyni je tradiční přílohou knedlík. Knedlík nemusí být jen kynutý nebo bramborový, je mnoho variací – chlupaté knedlíky, karlovarské knedlíky, krupicové, strouhankové aj. Snadno a rychle uvaříte také špekové knedlíky. Jak na ně vám poradíme v našem článku. K jakému jídlu se je rozhodnete servírovat, záleží jen na vás a vaší chuti.

 

Co je potřeba

200 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny (prorostlejší)

6 – 8 rohlíků (1 ks = 43 g)

120 g hrubé mouky

1 celé vejce

3 dl mléka

špetka muškátového květu

sůl

nať petržele nebo jarní cibulky

1

Uzený bůček nebo slaninu pokrájíme na malé kostičky a na pánvi při mírné teplotě z nich vypražíme tuk. Do něj vložíme na kostky pokrájené den staré pečivo a společně osmahneme. Odstavíme a necháme zcela vystydnout.

2

Do vystydlé směsi přidáme odváženou mouku, sůl, květ, zelenou nať a dobře promícháme. Teprve pak přidáme celé vejce a mléko. Rukama zpracujeme všechny přísady v těsto. Těsto musí držet pohromadě, upravíme ho buď přidáním mléka nebo pečiva.

3

Navlhčenýma rukama z připraveného těsta tvoříme koule velikosti menšího tenisáku. Vhazujeme je do vroucí vody a vaříme 10 minut. Uvařené knedlíky roztrhneme vidličkou nebo propícháme špejlí, aby z nich vyšla pára.

4

Knedlíky podáváme samotné polité osmaženou cibulkou, jako přílohu ke kysanému zelí nebo špenátu. Jdou dobře zmrazit do zásoby.

 

 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit dýňové zelí | recept
Dýňové zelí | recept. Dušené zelí jako příloha neodmyslitelně patří k české kuchyni. Co když ale někdo nemůže, vzhledem k jeho nadýmavým účinkům, zelí…