Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit švestkové knedlíky z brambor | recept

Švestkové knedlíky z brambor | recept. Švestkové knedlíky jsou českou klasikou. Milují je děti i dospělí. Podzim je čas dozrávání těchto modrých plodů a tak se v mnohých rodinách zavařují, vaří se povidla, pečou koláče. Švestky jsou v kuchyni všestranně využitelné. Vaří se z nich sladká i slaná jídla. Nejlepší jsou švestky trhané zralé přímo ze stromu, v obchodech se prodávají švestky sklizené dříve, aby snesly přepravu. Švestka byla v Čechách nejhojněji pěstovaným ovocem, proto ji často najdete při výletech v přírodě na místech zaniklých osad nebo ve starých neudržovaných zahradách.

Co je potřeba

Pro 4 osoby:

  • 700 g vařených brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 40 g másla
  • 1 celé vejce
  • špetka soli
  • 100 g tvrdého tvarohu
  • 100 g másla
  • moučkový cukr
  • 20 švestek
1

Švestky omyjeme a vypeckujeme tak, aby švestka zůstala vcelku. Jestliže jsou švestky příliš kyselé, do prostoru po pecce dáme trochu medu nebo cukru. Med je mnohem chutnější.

2

Den předem vařené brambory oloupeme a na struhadle s jemnými oky nastrouháme. Přidáme polohrubou mouku, špetku soli, celé vejce a změklé máslo. Ze všech surovin vypracujeme těsto.

3

Bramborové těsto se musí ihned zpracovávat, dlouhým stáním řídne. Proto je právě teď čas, dát vařit vodu na knedlíky. Těsto rozdělíme na 20 kousků a do každého vmáčkneme švestku.

4

Pomoučenou dlaní tvoříme malé knedlíky. Těsto dobře okolo švestky umačkáme. Nesmí nikde být žádná prasklinka, ve vodě by se knedlík otevřel. Do vroucí vody rychle za sebou vhazujeme knedlíky. Pracujeme rychle, aby byly knedlíky uvařené ve stejnou dobu. Při pomalé práci by se některé rozvařily a jiné by zůstaly syrové.

5

Knedlíky se vaří v hrnci zakrytém poklicí 6 minut. Po této době je pomocí vařečky vyndáme a rozkrojíme nití nebo strunou. Na talíři je sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a poléváme rozpuštěným máslem. Sypat můžeme i opraženou strouhankou, mletým mákem nebo strouhanými ořechy.

Knedlíky z tohoto těsta se dobře zmrazují. V zimě pak přijdou k chuti.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Říká se, že jablečný závin je česká klasika, ale není tomu tak. Do střední Evropy se dostal tento moučník až s nájezdy Turků. Štrúdl (slovo pochází z…