Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit světové batátové kari s arašídy | recept

Jak uvařit světové batátové kari s arašídy | recept. Výtečná indická specialita plná exotických chutí a vůní, jejíž podstatou je výrazně pikantní a nesmírně voňavé koření, v tomto případě chuťově vyvážené rajčaty a lahodným kokosovým mlékem, které spolu s delikátním arašídovým máslem i samotnými arašídy přidanými v závěru dokonale podtrhnout jemné a lehce nasládlé batátové pyré.

Co je potřeba

  • 400 g batátů
  • 2 lžičky sušené šalvěje
  • 5 lžic olivového oleje (3 lžíce na upečení batátů a 2 lžíce na vaření)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 větší červená paprika či kapie
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 2 lžičky červené kari pasty
  • ½ lžičky kari koření
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 hrsti nesolených arašídů
  • sůl a pepř k dochucení
1

Batáty oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakapejte je 3 lžícemi oleje, ochuťte solí a sušenou šalvějí a v předehřáté troubě je při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) pečte doměkka zhruba 20–25 minut.

2

Po upečení batáty rozmixujte tyčovým mixérem na jemné pyré.

3

Ve větším hrnci na zbylých 2 lžících oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli s najemno nasekaným česnekem a zázvorem. Společně restujte asi 3 minuty, dokud cibule nezezlátne.

4

Poté přidejte na malé kousky nakrájenou červenou papriku a dalších 5 minut za občasného míchání opékejte.

5

Do vytvořeného základu přidejte batátové pyré a směs ochuťte arašídovým máslem, kari pastou i samotným kari kořením. Dle chuti osolte a opepřete. Takto za stálého míchání 2 minuty prohřívejte, dokud se arašídové máslo nerozpustí.

6

Nyní do hrnce přilijte kokosové mléko, přidejte drcená konzervovaná rajčata, promíchejte a hrnec přiklopte. Duste na středním ohni přibližně 15 minut.

7

Do téměř hotového kari na závěr přidejte arašídy, limetkovou šťávu, sůl a pepř. Společně nechejte už jen chvilku probublat.

Pokud máte raději řidší konzistenci, ne tak omáčkovou, nařeďte kari trochou vody či lépe jakýmkoliv vývarem.

Podávejte s rýži basmati, bulgurem, kuskusem či tradičním indickým chlebem naan. Ovšem ani s čerstvou bagetou chybu neuděláte.

  • V závěru lze spolu s arašídy přidat i lístky čerstvého baby špenátu, které kari zajímavě barevně i chuťově doplní.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články