Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit sytou luštěninovou polévku | recept

Jak uvařit sytou luštěninovou polévku | recept. Talíř poctivé polévky, ve které doslova stojí lžíce, přijde v tomto období určitě vhod. Především tedy polévky báječně ochucené, kořením provoněné, a co je důležité, plné zeleniny a vydatných luštěnin.

Co je potřeba

  • 200 g předem namočené luštěninové směsi (například směs luštěnin „Hrstka“ či si můžete vlastní směs připravit doma) 
  • 2 brambory
  • 2 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1-1,5l zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžičky majoránky
  • 1 vetší plechovka rajského protlaku
  • 100 ml smetany na vaření

 

 

 

 

 

 

1

Ve větším hrnci na rozpáleném oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.

2

Jakmile cibule s česnekem zezlátnou, přidejte k nim bobkové listy, a ještě minutku opékejte.

3

Poté do hrnce vložte na kostky nakrájené, oloupané, brambory a nahrubo nastrouhanou mrkev s petrželí. Osolte, opepřete a směs společně pár minut restujte.

4

Až zelenina zavadne a lehce povolí, přisypte předem namočené luštěniny a okořeňte majoránkou. Luštěniny je dobré namáčet alespoň přes noc.

5

Promíchejte, podlijte připraveným vývarem a přiklopené, za občasného zamíchaní, vařte 40–45 minut do změknutí všech luštěnin. V této fázi vlijte pouze litr vývaru, zbývající si nechejte na případné podlití a zředění.

6

Vyjměte bobkové listy a do polévky vmíchejte rajský protlak. V případě, že bude polévka příliš hustá, přilijte do ní zbývající vývar.

7

Na závěr polévku zjemněte smetanou a již jen na mírném ohni 5 minut prohřejte. Dle chuti dosolte či opepřete.

Následně vydatnou polévkou naplňte talíře, přiložte čerstvé pečivo a vychutnejte si její výtečnou, kořeněnou chuť.

Nápaditého a chutného zpestření polévky dosáhnete, pokud na úplný závěr, tedy až po prohřátí smetany, přihodíte do hrnce hrst baby špenátu. V tu chvíli hrnec jen přiklopte pokličkou, dál neprohřívejte a vyčkejte až špenát zavadne.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.