Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit tradiční vánoční rybí polévku | recept

Jak uvařit tradiční vánoční rybí polévku | recept. Jak uvařit tradiční štědrovečerní polévku by měla vědět každá hospodyňka. Není to tak složité, a i když má každá rodina nějaký ten recept po babičce, základ bývá stejný. Kdo nemá rád chuť ryb, přidá více zeleniny a může polévku zjemnit třeba vajíčkem. Rybí maso je lehce stravitelné, obsahuje omega-3 mastné kyseliny a velký podíl bílkovin. Dále je bohaté na selen, železo, zinek a vitamín B12. Má velmi nízký obsah cholesterolu a nulový obsah sacharidů. A jestli se vám to pořád zdá málo, tak kromě toho, že je ryba zdravá, má i výbornou chuť!

 

Co je potřeba

  • 1 hlavu z kapra
  • ocas, nebo kousek ryby
  • jikry, mlíčí
  • kořenovou zeleninu
  • hladkou mouku a máslo na jíšku
  • sůl, pepř
  • divoké koření do vývaru
  • rohlíky na rybičky do polévky
  • vejce, dětská krupička (není nutné)

 

1

Do hrnce dáme očištěné maso a hlavu z ryby. Zalijeme vodou, přidáme koření a necháme na mírném ohni pomalu asi hodinu vařit. Po hodině přidáme kořenovou zeleninu, jikry, mlíčí a vaříme dokud není zelenina měkká.

 

2

V jiném hrnci si připravíme polotmavou jíšku z másla a hladké mouky. Jíšku necháme vychladnout.

3

Vývar přecedíme, přidáme obrané maso, jikry, mlíčí a na kousíčky nakrájenou zeleninu. Poté zahustíme jíškou a dochutíme podle vlastní chuti. Jestli se nám zdá polévka řídká, nebo nemáme jikry, můžeme přidat 2 lžíce dětské krupičky krupičky. Vše promícháme.

 

4

Na pánvičce si na másle dokřupava opečeme na kostičky nakrájené rohlíky. Co jiného by mělo plavat v rybí polévce než rybičky? Já dávám zvlášť na talířek a každý si do polévky přidává sám. Hotovou polévku ozdobíme petrželovou natí.

5

Pod talíř každému položte rybí šupinku pro štěstí. Někdo tvrdí, že šupina nám pomůže udržet peníze, ale já jsem spíš pro to štěstí. Toho není nikdy dost! Přeji vám požehnané a pohodové Vánoce, ať s polévkou, nebo bez.

Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články