Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit uzenou polévku s vejci | recept

Uzená polévka s vejci | recept. Tato hustá nakyslá polévka přijde vhod o Velikonocích, kdy je doma přebytek vykoledovaných vajec a zbylý vývar z uzeného masa. Je nezvyklá, ale uvidíte, že bude strávníkům chutnat. Polévka je sytá, můžete ji podávat s pečivem jako hlavní chod. Množství přidaných vajec si můžete zvýšit podle chuti. Někdy do polévky přidám i nakrájené kousky uzeného masa.

Co je potřeba

  • 1 l vývaru z uzeného masa
  • 1 papriková klobása
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 50 g sádla
  • 1 středně velká cibule
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • zelená petržel nebo pažitka
1

Na sádle nebo jiném tuku dorůžova osmahněte cibuli rozkrájenou na kostičky. Zasypte ji hladkou moukou a upražte zásmažku.

2

Zásmažku zalijte vývarem z uzeného masa. Je-li třeba, přidejte sůl. Někdy se polévka solit nemusí, záleží na tom, jak slané bylo uzené maso. Než přidáte sůl, raději vývar ochutnejte. Povařte 20 minut, občas zamíchejte.

3

Paprikovou nebo jinou pikantní klobásu pokrájejte na kolečka, natvrdo vařená vejce na kousky. Přidejte je do polévky a prohřejte vše společně. Pak odstavte.

4

Do částečně zchladlé polévky zašlehejte zakysanou smetanu. Polévka musí trochu vychladnout, jinak by se smetana srazila. Nakonec vložte sekanou nať petržele nebo pažitky. Podávejte jen tak nebo s pečivem.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články